A Csorba Győző Könyvtár körkérdése karantén idején 3.

A Csorba Győző Könyvtár körkérdése karantén idején 3.

A Csorba Győző Könyvtár korábbi vendégeit kérdezi meg arról, miként birkóznak meg azzal, hogy jelenleg nem tudnak könyvtárba járni, hogyan dolgoznak otthon, mennyire elég most az íráshoz, munkához, kutatáshoz csupán az online források használata? Körkérdésünk újabb válaszadói Tótth Benedek Margó-díjas író-műfordító és Mohácsi Balázs költő-műfordító-kritikus, a Jelenkor Online szerkesztője. 2017 novemberében Totth Benedek épp Mohácsi Balázs kérdéseire válaszolva mutatta be Az utolsó utáni háború című kötetét az intézményünk által szervezett eseményen. 

Totth Benedek:

"Volt egy idő, amikor naponta eljártam a budaörsi könyvtárba, és ott dolgoztam néhány órát, de aztán valahogy leszoktam erről. Viszont a könyvtár dolgozóival összebarátkoztunk, és mindig számíthatok rájuk, ha könyvet keresek, vagy ha nem viszem vissza időben a kikölcsönzött kötetet. A regényhez, amin most dolgozom, már összeszedtem a legfontosabb anyagokat, csak idő kellene, hogy végre elolvassam.

A nagy adatbázisok ingyenessé tétele nyilván csábító lehetőség, de nálam sajnos fennáll a veszély, hogy gyűjtögetek, gyűjtögetek, és a végén olvasatlanul marad az anyag nagy része. Persze a kutatásnak álcázott halasztgatás is vezethet eredményre. Az interneten sokat böngészem a témába vágó cikkeket, bár nyilván, ez is rejt csapdákat. Sokszor előfordul, hogy hosszas böngészés után azon kapom magam, hogy egy az eredeti témához vagy kérdéshez érintőlegesen sem kapcsolódó, de nagyon érdekes cikket, tanulmányt olvasok. Az alkotói szabadságban az a legszebb, hogy ezekből a felesleges kitérőkből is bármikor születhet mű."

Mohácsi Balázs:

"Az utóbbi években a házikönyvtáram fejlesztgetésére mentem rá, általában meg szoktam vásárolni minden könyvet, ami igazán érdekel - máskor kritikusként ingyenes recipéldányt kapok. A Csorba Győző Könyvtár számomra az utóbbi időben az irodalmi programok egyik helyszíneként él a fejemben. És ilyenként hiányzik is, mint minden könyvbemutató, beszélgetés, irodalmi szimpózium és konferencia. Jó lenne már újra beülni egy könyvbemutató beszélgetésre."

 

A sorozatot szerkeszti: Szeifer Csaba