Catharina Ingelman-Sundberg: Rablás uzsonnára

Catharina Ingelman-Sundberg: Rablás uzsonnára

2020.04.07.

Könnyed, humoros történettel jelentkezett Catharina Ingelman-Sundberg, melynek hamísítatlan bája mögött megjelenik némi társadalomkritikai is. Az időseket a társadalom hajlamos leírni, leselejtezni. Bár kicsit lassabbak, ügyetlenebbek, betegesek, és fárasztóan makacsok tudnak lenni, mögöttük egy élet tapasztalata áll. Lélekben azonban lehetnek fiatalok, ahogy a könyv főhősei is.

Martha és összetartó nyugdíjas társai egy idősek otthonában tengetik életüket. Az intézményben egyre rosszabb az ellátásuk, az otthon vezetőségének fő alapelve ugyanis a takarékosság. Rajtuk nyerészkednek. Az idősek fellázadnak, és egy dokumentumfilm levetítése után előrukkolnak a nagy ötlettel: nincs más út, bűnözőnek kell állni, hiszen a börtönben jobb életük lenne, mint az otthonban. Ám mielőtt elfoglalnák a kényelmes cellákat, még élveznék kicsit az életet. Így megszöknek az otthonból egy luxusszállodába, ahol – végre méltó körülmények között – gondosan kitervelik a tökéletes bankrablás részleteit.

Az izgalmas, fordulatos, szórakoztató krimikomédia szereplői szerethetőek, viccesek, ők már tudják, hogy az életben nem a kor számít, hanem a jókedv és a kezdeményezőkészség. Mosolyra fakasztó, keserédes történet fanyar iróniával az öregekről és az öregségről.

Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2017

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>