Beatles: Accordion Songbook

Beatles: Accordion Songbook

Mostani dokumentumajánlónkban – kapcsolódva az október első hetének végén Pécsett megrendezésre kerülő III. Pécsi Harmonika Fesztiválhoz – a legendás angol együttes, a Beatles 14 világslágerének, Pete Lee által szólóharmonikára meghangszerelt átültetését tartalmazó „Beatles Accordion Songbook” (Beatles Harmonikás Daloskönyv) című, eredetileg 1998-ban megjelent, s a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtára által nemrég beszerzett kottakiadvány újra kiadását ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

A harmonikás daloskönyvben feldolgozott Beatles-dalok mind a John Lennon – Paul Mc Cartney szerzőpáros szerzeményei. A kötet tartalmazza az Egy nehéz nap éjszakája, a Hét nyolc napja, a Szeretned kell csak, az Eleanor Rigby, a Hey Jude, a Fogni akarom a kezed, a Lucy az égben gyémántokkal, a Michelle, a Norvég erdők, a Seholsincs ember, az Ob-la-di, Ob-la-da, az Eperföldek mindörökké, a Yesterday, és A barátaim kis segítségével című dalok átiratait.

A hangszereléseket készítő Pete Lee egyike Anglia vezető harmonika- és billentyűs játékosainak, aki már tizenéves kora előtt profi hangszeres muzsikus volt, majd később odáig fejlődött tudása, hogy az amerikai női énekegyüttes, a The Three Derees és a kiváló francia sanzonénekes, Charles Aznavour zenei vezetője lett. De rendszeresen szerepelt harmonikás session zenészként is, s a Sunset Boulevard című, Werst End sláger musical harmonikaszólistájaként is.

Mi most három olyan örökzöld Beatles-slágert idézünk harmonikán, melyek jól mutatják különböző generációk előadásában az együttes dalainak harmonikán való továbbélését.

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő