Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!

Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!

2020.05.11.

Életem egyik meghatározó jelenségének sokáig nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Bár mindig is tudtam, hogy – ha csak részben is – jelen van, nem törődtem vele annyira, hogy utánaolvassak. Aztán egyik nap, mikor épp az interneten kutakodtam új olvasnivaló után, rátaláltam, és nem sokkal később már a kezemben fogtam, olvasásra készen. Általában úgy kezdek el egy új könyvet, hogy elolvasom a szinopszisát, mégis csak kell egy keret, amibe belehelyezhetem a rám váró új világot. Már itt megfogott.

Lassan haladtam, hiszen olyan témát ölelt fel, amely személyesen is érint, így nem akartam elhamarkodottan ítélni, vagy – ami rosszabb – felszínesen megtapasztalni. Ami a szemem elé tárult, az felért egy utazással a saját személyiségem, elmém eddig elfeledett, rejtett bugyraiba. Fejezetről fejezetre feltárultak azok a kérdések, válaszok és okok, melyek együtt egy kis világot jelentenek számomra. Egy világot, amely eddig rejtve maradt – még önmagam előtt is.

A könyv részletes és tudományosan megalapozott formában tárja az olvasó elé a koodependencia – egyszerűbben: társfüggőség – jelenségét, az ebben élő személy jellemvonásait, reakcióit és viselkedésének esetleges okait. Minden szempontot megvizsgálva betekintést nyerünk a kényszeressé vált elfogadás iránti vágy és az önmarcangolások s hazugságok sűrűjébe, mindezt élvezetes és mindenki számára befogadható nyelvezettel tálalva.

Nem csupán azoknak ajánlom, akik már tudatosították magukban, igenis társfüggők, és változtatni szeretnének a saját maguk által generált, mégis külső behatásként érzékelt ördögi körök végeláthatatlan labirintusán. Mindenki számára ajánlott olvasmány, mert az emberi elmének és a személyiség rejtett, mégis a mindennapi élet során tetten érhető, létező rétegeinek olyan bemutatása ez, amelyet eddig még papírra vetve nem tapasztalhattam meg. Bár a téma iránti elfogultságom nyilvánvaló, az értékelésem ennek ellenére igyekszik objektív maradni.

Nem hibátlan teremtmény, való igaz. Mégis a papírra vetett szavak olyan egyszeri kavalkádja, melyet kihagyni bűn lenne – akár szakavatott, akár laikus közönség számára.

Kiadó: Casparus
Kiadás helye: [Budapest]
Kiadás éve: cop. 2010

Összeállította: Nagy László

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>