Az augusztusi pécsi zenei programok ajánlója

2020.07.30. - 00:00 csütörtök

 

 

 

 

 

 

 

 


(A videók megtekintéséhez kattintson a képekre)

Az augusztusi pécsi zenei kínálatban egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy elsőként, augusztus 1-jén, szombaton, este 6-kor a Káptalan Kertben lép fel a Fluor Tomi rapper, és az énekes Diaz által hat éve alakított, népszerű Welhello együttes, valamint a Petőfi Zenei díjjal is kitüntetett, jelenleg trió felállásban működő, Molnár Csaba, Szakács Gergő és Vincze Gergely alkotta Follow the Flow együttes.

Augusztus 4-én, kedden este 7-kor a Filharmónia Magyarország Püspökvári Zenés Esték sorozata keretében az „Ilyen a Jazz” című programban egy pécsi muzsikusokból álló trió formáció lép közönség elé. Balásy Szabolcs zongorázik, Horváth Krisztián basszusgitározik és a kiváló, Pécsről elszármazott dobos, egyben a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Bágyi Balázs lép fel a Püspöki Palota kertjében, ahol vendég énekesnőjük a mohácsi születésű Gaál Zsófia lesz az örökzöldekből álló műsorban.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!)

Augusztus 7-én, pénteken este 10-kor a Pécsi Est Café Kerti Est sorozatában kerül sor a Mamacita by Rock the City latin, csajos bulira, ahol a dominikai Dj, Griko és nigériai társa, Kissinger, valamint a szexi magyar női lemezlovas, Bréda Bia keverik majd a talpalávalót.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!)

Augusztus 7-én, pénteken, este 8-kor a Pécsi Bazilikában veszi kezdetét a Filharmónia Magyarország idei pécsi Orgonapont sorozata, melyben elsőként a Debreceni Kodály Filharmonikusok vezetőkarmestere, az orgonaművészként is jól ismert Somogyi Tóth Dániel ül Angster József orgonaépítő Mester nevezetes Opus 100-as pécsi orgonájához, s többek között Purcell Lehotka Gábor által orgonára átírt Szvitjét és Leon Boellmann Gótikus szvitjét is előadja.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!)

A koncerten Tóth László trombitaművész és világhírű koloratúrszopránunk, Miklósa Erika működik közre többek között Händel, Gabriel Fauré és Carl Orff népszerű műveinek részleteivel.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!)

Másnap, augusztus 8-án, szombaton este 20 óra 20 perckor, ugyancsak a Pécsi Bazilikában kerül sor a Filharmónia Magyarország „Orgonák éjszakája” sorozatának pécsi nagy koncertjére az egész napos, a város egészére kiterjedő koncertek után, melyen Varga Zsófia és Péterfay Ferenc működnek közre. Nos, tehát az esti bazilikai koncert egyben egy jótékonysági rendezvény is, a vakok és gyengén látók javára, melyen szintén Péterfay Ferenc működik közre orgonán, Bán Tamás klarinéton, valamint Kopa Dóra és Kopa Marcel prózával.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!)

Augusztus 13-án, csütörtökön, este 9-kor folytatódik a Zsolnay Negyed Pirogránit Udvarában a Pirogránit Esték sorozat, melyben ezúttal a Premecz Mátyás Organ trió lép közönség elé. A rossz idő esetén a ZSÖK E 78-as Termében sorra kerülő koncerten a több zenekarból, így a Kéknyúl, a Fábián Juli és a Zoohacker, a Sena and Live Band és Premecz Mátyás, aki a legendás Jackie  Orszáczkyt is kísérte utolsó hazai koncertjén. Premecz ezúttal is Hammond orgonájával jön Pécsre, és társaival, a gitáros Zádor Tamással és Badics Márk dobossal saját számok mellett Lonnie Smith és Jimmy Smith, valamint a Led Zeppelin stílusát is ötvöző, bluesos, dzsesszes muzsikát játszanak majd egy kicsit mai ízű, poposabb formában.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!)

Augusztus 14-én, pénteken, este 10-től, a Pécsi Est Café rendezésében, a Cinderi utca 6. szám alatt kerül sor egy, a 90-es évek parti-hangulatát megidéző bulira, melynek a Spice Girls dalából eredően a Wanabe címet adták. Halljuk-lássuk tehát mi is a 'Tüzes Csajok” dalát.

https://www.youtube.com/watch?v=gJLIiF15wjQ

Augusztus 14-én, pénteken este 8-kor a Pécsi Bazilikában Bán István, a Budavári Evangélikus Egyházközség orgonaművésze fellépésével folytatódik a Filharmónia pécsi Orgonapont sorozata.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!)

A koncert közreműködője a Budapesten született, s jelenleg Karlsruhéban élő trombitaművésznő, Hara Fruzsina, aki a világhírű trombitás, Reinhold Friedrich tanítványa is volt.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!)

Augusztus 16-án, vasárnap este 7-kor és fél 10-kor Pécsett, a Dóm Téren adják elő a Mamma Mia című ABBA műsorukat a Pannon Filharmonikusok. A karmester Illényi Péter lesz, a műsorvezető Bősze Ádám, az énekesek pedig, Malek Andrea, Náray Erika, Polyák Lilla, Juhász Levente és Magyar Bálint, akik tucatnyinál is több örökzöld világsláger meghallgatására invitálják a pécsi közönséget. Rossz idő esetén a Kodály Központban kerül sor a koncertre! Mi most a címadó ABBA-sláger eredeti, hivatalos klipjével ajánljuk a programot.

https://www.youtube.com/watch?v=unfzfe8f9NI

Augusztus 20-án, csütörtökön, este fél 8-tól adnak ingyenes, de regisztrációhoz kötött szabadtéri koncertet a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Bazilika előtti Dóm téren, ahol Erkel Ferenc Hunyadi László – nyitányát, Kodály Zoltán Marosszéki táncait. Dohnányi Ernő Op.19-es Szvitjét és a 25 éve elhunyt Rózsa Miklós (1907-1995) három művét, a Téma, variációk és finálét, az El Cid című 1961-es filmzenét, és az 1945-ös Spellbound (Elvűvölve) című filmzene zongoraconcerto változatát adják elő a pécsi zenekar muzsikusai, Bogányi Tibor vezényletével.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!) 

Augusztus 21-én, pénteken, este 8-kor a Pécsi Bazilikában Etienne Walhain, belga orgonaművész és Szendrői Zsuzsanna pécsi szaxofonművésznő közös koncertjével folytatódik a Filharmónia Magyarország Orgonapont című sorozata, Pécsett.

https://www.youtube.com/watch?v=n7zWVIv3adI

Augusztus 25-én, kedden, este 7-kor a Táncpárbaj – táncok harmonikára és fúvósötösre című koncerttel zárul a Filharmónia idei Püspökvári Zenés Esték sorozata, melyre ezúttal is a Püspöki Palota kertjében kerül sor, ahol a 5 Spirit Fúvósötös és Kéméndi Tamás, a kiváló pécsi harmonikaművész lépnek közönség elé.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre!)

S bár van olyan koncert még, melyről lapzártánk idején még csak azt tudjuk, hogy biztosan lesz, nevezetesen, hogy augusztus 28-án, pénteken kerül sor a Filharmónia Orgonapont sorozatának záró-koncertjére, mégis inkább egy következő havi előzetessel zárjuk ajánlónkat. A Pannon Filharmonikusok ugyanis már megtervezték, Szeptember 1-jei, a Kodály Központban este 7-kor kezdődő Pécs Város Napja alkalmából adandó, ingyenes ünnepi Díszhangversenyük műsorát. Ezek szerint Vass András vezényletével Bach 3. D-dúr zenekari szvitjét adják elő, majd Bartók Béla Két arcképéből az Ideális portrét, Bánfalvi Zoltán koncertmester szólójával, végül Beethoven 5. c-moll „Sors” szimfóniája hangzik fel. Mi most a pécsi zenekar Örökös Tag címmel kitüntetett, Liszt-díjas koncertmesterének, Gyermánné Vass Ágnesnek idén épp 3 évtizeddel ezelőtti koncertfelvételéről ajánljuk meghallgatásra, Bartók Béla Ideális portréját.

https://www.youtube.com/watch?v=gIpPyeRMUYg

Fotók: internet

Kovács Attila
                Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő