Áprilisi pécsi zenei programok ajánlója 1. rész: Húsvétig

2023.03.31. - 00:00 péntek

Megmérgezték Amadeust? Teszi fel a kérdést a Pannon Filharmonikusok április 1-én, szombaton este 6-kor kezdődő Kodály Központbeli koncertje, mely hangsúlyozza, hogy ez nem április elsejei tréfa. A Bősze Ádám műsorvezetésével megvalósuló programban ugyanis Milos Forman világhíres filmjének Salieri által elmesélt valóságos és kitalált részleteivel és Mozart méltán örökzöld melódiáival találkozhat a pécsi közönség a Vass András vezette Pannon Filharmonikusok közreműködésével.

Nagyszerdán, április 5-én, az este 6 órai prológus-beszélgetést követően kerül sor a Filharmónia húsvéti oratórium-hangversenyére, melyen Vashegyi György két, immár három évtizede a világ nemzetközi régizenei-mozgalmának élvonalába tartozó együttes, az Orfeo zenekar és a Purcell Kórus adja elő a Bach és Händel-kortárs, rendkívül termékeny német barokk „kismester” Gottlieb Heinrich Stölzel (1690-1749) 1736-ban keletkezett passió-oratóriumát.

A látszatra hosszú cím, „Jesus, als der für das verlorene Schäflein leidend- und sterbende gute Hirte” (Jézus a Jó pásztor, aki szenved és meghal az elveszett bárányokért) tökéletesen kifejezi a mű és műfaja összetettségét és sejteti zeneszerző óriás kortársaiéval is összevethető kvalitásait. A 20. század második felében elinduló Stölzel reneszánsz egyik fontos magyarországi állomása volt, amikor 1977-ben pécsi koncertjén a Székesegyházban Stölzel D-dúr trombitaversenyét előadta a világhírű francia trombitaművész, Maurice André.

A következő zenehallgatási ajánlóban felhangzó passióoratórium szólistái: Kovács Ágnes, Szutrély Katalin – szoprán, Balogh Eszter - alt, Bárány Péter – kontratenor, Komáromi Márton - tenor (Jézus), Najbauer Lóránt - basszus, vezényel Vashegyi György.

https://www.facebook.com/regizeneinapok/videos/3850152828441545

Április 6-án, csütörtökön este 7-kor a Kodály központban a Pannon Filharmonikusok tartják ünnepi húsvéti oratórium-hangversenyüket, melyen Joseph Haydn, a Teremtés című, Bécs után nem sokkal később már Pécsett is előadott remekét szólaltatják meg a pécsi zenekar mellett annak Fesztiválkórusa, valamint Kovács Ágnes-szoprán, Christian Bauer-tenor és Najbauer Lóránt-basszus közreműködésével, Vass András vezényletével.

Mi most a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar két évvel ezelőtti pécsi hangversenyével ajánljuk a Pannon Filharmonikusok mostani előadását.

Fotó: Internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas Zenei szerkesztő