Anna Gavalda: Életre kelni

Anna Gavalda: Életre kelni

2020.05.24.

A népszerű francia írónő regényeit már régóta szeretem, így érdeklődéssel fogtam kezembe a most megjelenő, új novelláskötetét, melynek címe és borítója is sokat sejtet. Különleges történetei szinte a szemünk láttára kezdenek életre kelni. Nyers és szókimondó, érzelmeket közvetítő, metaforákkal díszített írásai elvarázsolnak. A mindennapi életben megjelenő kapcsolatainkról szólnak, a kiszámíthatatlan sorsról, a szelíd boldogság megtalálásának esélyével.

A kötet könnyen olvasható novellákat tartalmaz, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnének, ezért érezzük közel magunkhoz ezt a hét írást. Meglepő fordulatokkal tarkított találkozások, átlagos emberek nehéz sorsa, magány, csapásokkal terhelt múlt és jelen. Egy-egy rövid pillanatra beleláthatunk mások életébe, érezhetjük fájdalmukat és gyászukat, vagy tartózkodó, mégis szeretetteljes barátságukat. Szépen megírt, megható emberi történetek ezek, kellő finomsággal ábrázolt pillanatnyi benyomások, szerethető figurák, és időnként meglepő csattanó.

Kezünkbe vesszük-e sorsunkat? Adunk esélyt egy jobb, tartalmasabb életre? Tudunk nyitni tiszta szívvel, előítélet mentesen mások felé?

Kivételesen jó írások, melyek bemutatják lelkivilágunk sokrétűségét és érzékenységét, a gyermekek saját szabályok szerint működő viszonyait, és melyekben szembesülhetünk esendőségünkkel. Egy barátnő, egy kutya, egy barátság, egy szerelem, egy gyermek elgondolkodtató történetei, mind-mind lehetőséget nyújtanak arra, hogy jobban megismerjük önmagunkat, és merjük nyitottak lenni mások felé. Kíváncsian várom az írónő újabb kötetét.

Kiadó: Magvető
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2017

Összeállította: Dettréné Radnai Judit

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>