Zenei programajánló Orgonaponttal, Fesztiválzenekarral, Kodály Aperitiffel

2021.07.29. csütörtök (Egész nap)

Augusztusi pécsi zenei programajánlónk középpontjában idén is a Filharmónia Magyarország Orgonapont Fesztiválja áll, melynek nyitókoncertjére, akárcsak a többi esetében is a Pécsi Bazilikában kerül sor, 2021. augusztus 6-án, pénteken este 8 órától, amikor is a Vatikáni Sixtus Kápolna Kórusa lép fel Marcos Pavan vezényletével, Josep Solé Coll orgona közreműködésével, főként Palestrina alkotásait megszólaltatva, mellettük Josquin des Prés, Victoria és Bertolucci művekkel.

Augusztus 7-én, szombaton a Filharmónia Magyarország egy egész napot, estét, sőt éjszakát szentel országosan a „hangszerek királynőjének” – van, hogy királyának nevezik – az immár hagyományosan”Orgonák éjszakája” program keretében szinte mindenhol, így Pécsett is, s nem csak szakrális helyeken, de kiemelten ott szólal meg orgonamuzsika, melynek részletes programja megtalálható a Filharmónia honlapján.


(A link megnyitásához kattintson a képre)

Mi most hallgassuk meg a Filharmónia orgonaművész igazgatójának, Szamosi Szabolcsnak 2017-es koncertjét az akkori Musica Sacra egyházzenei fesztiválról, melyen Solymosi Péter és Mátyás Tibor, a Panon Filharmonikusok trombitaművészei működtek közre.

Augusztus 13-án, pénteken, este 8-kor a Pécsi Bazilikában Balatoni Sándor orgonaművész és Kriszta Kinga operaénekes, a Magyar Állami Operaház kiváló szopránja közös koncertjével folytatódik a Filharmónia Magyarország idei Orgonapont sorozata, mely ennek megfelelően kettős címet kapott: „Organum Pannonicum – Bel canto”, utalva Balatoni Sándor 2017-ben és idén megjelent CD-ire, Illetve az operaénekesnő hangjához közleálló zenei stílusra.

Elsőként Balatoni Sándor orgonaművész, zeneszerző, karnagy és tanár játssza Koloss István (1932-2010) Allelujáját a budapesti Szent István Bazilika orgonáján.

Kriszta Kingával pedig egy hét évvel ezelőtti tévéfelvételről hallhatjuk Gounod Rómeó és Júliájából Júlia áriáját.

Vivat Harmonica címen hirdeti a Filharmónia Magyarország az augusztus 19-én, csütörtökön, este 7-kor kezdődő Püspökvári Zenés esték koncertjét, melyre ezúttal is a Püspöki Palota kertjében kerül sor, rossz idő esetén pedig a Magtárban.

Mint a címből is sejthető, a koncerten az országosan is rendkívül népszerű pécsi énekegyüttes, a Vivat Bacchus és a kiváló pécsi harmonikás, Kéméndi Tamás lép fel. Közös koncertjükhöz most elsőként a Vivat Bacchus idei, legújabb hivatalos videó klipjét ajánljuk meghallgatásra-tekintésre, melyben egy viszonylag általuk ritkán művelt műfaj, a countryzene világába vezetnek el minket Bacchusék. Vivat!

S hogy a címbeli másik főszereplő, a harmonika se maradjon ki programajánlónkból, sőt egy kicsit kedvezzünk is „neki”, következzék Kéméndi Tamás 2019-es Fishing On Orfű koncertje teljes egészében.

Kovács Róbert orgonaművész a Bécsi Udvari Kápolna (Wiener Fofmusikapelle) orgonistája és Czirok Tamás harsonaművész ad közös koncertet a Filharmónia Orgonapont sorozata keretében, augusztus 20-án, pénteken este 8-kor, a Pécsi Bazilikában „Hozsánna!” címmel. Mi most kovács Róbert 2018-as pécsi bazilikai felvételéről a Pécsi Székesegyház Bécsből áttelepült karnagy-zeneszerzője, Johann Georg Lickl (1769-1843) Bevezetés és variációk című művét halljuk.

    Most pedig következzék egy új pécsi esemény rövid beharangozója.

(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Amint ebből a rövid beharangozóból is jól látható, augusztus 18 és 22 között egy igazi, öt napos családi kulturális fesztiválra kerül sor a Kodály Központban és környékén. A rendezvény középpontjában a zene és zamata áll, részletes programját pedig megtalálhatják a fesztivál honlapján: https://www.kodalyaperitif.hu/   

Annyit azért már most elmondanánk, hogy a nyitónapon, augusztus 18-án Rossini Gála-koncertre kerül sor, másnap, augusztus 19-én a Modern Art Orchestra adja elő Bartók Tizenöt magyar parasztalának dzsesszes átültetését, augusztus 20-án, az Államalapítás ünnepén Fonó koncertre és a Pannon Filharmonikusok hangversenyére kerül sor, augusztus 21-én ENEMVÉ (Nagy Magyar Versek) címmel zenés irodalmi estre, augusztus 22-én pedig Filmzenei koncertre és a Band of the Streets koncertjére.
    Augusztus 23-án, hétfőn, este 7-kor a Filharmónia Magyarország rendezésében a világ legjobb zenekarai között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar lép fel a Kodály Központban, az együttes legutóbb épp tíz éve Pécsett járt zeneigazgató karmestere, az idén 70 éves Fischer Iván vezényletével.

A nem mindennapi tematikus est keretében Liszt Ferenc (1811-1886) legfontosabb zenekari művei közül a zongoradarabból lett I. Mefisztó keringőt, valaint az Esz-dúr zongoraversenyt hallhatjuk majd a koncert első felében.

Utóbbiban a horvát származású, honosított osztrák állampolgárságú, Salzburgban tanult, jelenleg Amszterdamban élő, Dejan Lazic lesz a szólista. A mostani koncert második felében Liszt Faust szimfóniájának 3 tételes – kórus nélküli (!) – nagyzenekari változata lesz hallható, melynek 1997-es lemezfelvételéről most az 1. tételt idézzük.

Augusztus 27-én, pénteken este 8-kor a Pécsi Bazilikában a Cantorgano című koncerttel folytatódik a Filharmónia Magyarország Orgonapont sorozata.  A koncert különlegességét az adja, hogy a fellépő orgonaművész, Kővári Péter nemcsak a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, de mint kiváló kontratenor énekes, tagja volt világhírű, Grammy-díjas Arnold Schönberg Kórusnak is.

Mellette a koncert énekes szólistája Bognár Szabolcs bariton, a Pécsi Nemzeti Színház Operaénekese, a Vivat Bacchus énekegyüttes tagja lesz. Mi most Kővári Péter előadásában Bach In dulci jubilo című orgonaművét javasoljuk meghallgatásra.

Fotók: Internet

Kovács Attila
                Amtman Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő