Vásáry Tamás és a Kodály Ifjúsági Világzenekar vasárnap a Püspökvárban

2022.07.23. - 00:00 szombat

Nem mindennapi zenekari koncerttel folytatódik a Filharmónia Püspökvári zenés esték  sorozata július 24-én, vasárnap este 7-kor. A Püspöki Palota kertjében – rossz idő esetén a Magtár nevet viselő viszonylag új, zárt helyszínen – sorra kerülő hangversenyen a világhírű zongoraművész karmester, Vásáry Tamás által alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar lép  fel és Bolyki Zoltán karmester közreműködésével elsőként Aram Hacsaturján Álarcosbál című 1941-es balett-szvitjét adja elő.

A folytatásban névadójuk, Kodály Zoltán(1882-1967) eredetileg, 1927-ben zongorára írott, majd 1930-ban Arturo Toscanini felkérésére zenekarra is átírt Marosszéki táncok című művét adják elő Vásáry Tamás vezényletével. aki most az eredeti zongoraváltozatot játssza egy 1996-os felvételről.

    A koncert zárásaként Csajkovszkij népszerű 5. szimfóniája hangzik fel, melynek 3.tételét, a Keringőt Vásáry Tamás 12 évvel ezelőtti koncertfelvételéről idézzük, melyen a szombathelyi Savaria Zenekart vezényelte az idén már 89 éves, a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, kiváló muzsikus.

Fotó: internet  

Kovács Attila
                Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő