Szeptemberi zenei programajánló Pannon, filharmóniai, poprock koncertekkel

2020.08.29. - 00:00 szombat

Ahogy augusztusi zenei programajánlónkat zártuk, úgy a szeptemberit is a Pannon Filharmonikusok, szeptember 1-jei, keddi, a Kodály Központban este 7-kor kezdődő, Pécs Város Napja alkalmából adandó, ingyenes ünnepi Díszhangversenyük műsorával nyitjuk.
Ezen a pécsi zenekar muzsikusai Vass András vezényletével Bach 3. D-dúr zenekari szvitjét adják elő, majd Bartók Béla Két arcképéből az Ideális portrét, Bánfalvi Zoltán koncertmester szólójával, végül Beethoven 5. c-moll „Sors” szimfóniája hangzik fel. Mi most a pécsi zenekar Örökös Tag címmel kitüntetett, Liszt-díjas koncertmesterének, Gyermánné Vass Ágnesnek idén épp három évtizeddel ezelőtti koncertfelvételéről ajánljuk meghallgatásra, Bartók Béla Ideális portréját.

Szeptember 3-án, csütörtökön, este 7-től a Kodály Központban kerül sor egy a tavaszról áthozott koncertre, melyen a Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika), Farkas Richárd (nagybőgő), Kisvári Bence (dob) alkotta Budapest Bár pécsi lemezbemutatójára kerül sor. Az est sztárvendége Péterfy Bori, de mellette a tervek szerint fellépnek még Behumi Dóri, Rutkai Bori, Ferenczi György, Kollár-Klemencz László, Meződi Misi és Frenk is.(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Ugyancsak szeptember 3-án, csütörtökön, de már este 8-tól  és a Király utca 64 alatti Szabadkikötőben, a magyar underground két ikonikus alakjának, az URH-ban és az Európa Kiadóban is zeneszerző-dalszövegíró, gitáros-énekes frontember szerepet betöltő, Menyhárt Jenő és a Trabant, illetve a Balaton együttesekben ugyanezt a pozíciót felvállaló Víg Mihály közös koncertjére, melyhez mi most egy 2017-es közös koncert részletét ajánljuk figyelmükbe.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 4-én, pénteken este 7-kor, a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Újratervezés című hangversenyére, mely egyben a pécsi zenekar Kodály/Breitner bérletesei elmaradt koncertjeinek pótlóhangversenye is egyben. A Bartók Táncszvitjéből, Liszt Esz-dúr zongoraversenyéből és Beethoven 3. „Eroica” szimfóniájából álló műsort az 1995-ben született, friss diplomás Rajna Martin vezényli, a szólista a Ránki Dezső – Klukon Edit művészházaspár rendkívül tehetséges zongoraművész fia, Ránki Fülöp.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Ugyancsak szeptember 4-én, pénteken, de már este 10-től és a Pécsi Est Caféban, az ország egyik legmenőbb DJ-je, Metzker Viktória táncoltatja meg az ifjabb generáció táncoslábú közönségét.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Másnap, szeptember 5-én, szombaton, este 10-től az ország egyik legsokoldalúbb DJ producere, a többszörös „év DJ-je” és „az év underground DJ-je” címet elnyert JumoDaddy lép fel a Pécsi Est Caféban, akinek most egy különleges, Dark Ballet (Sötét balett) című klipjét ajánljuk meghallgatásra-tekintésre.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 10-én, csütörtökön, este 7-kor „A különbözőség harmóniája” címmel adnak koncertet a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok, Bogányi Tibor társ-vezetőkarmester vezényletével. A ritkán hallható német romantikus és 20. századi művekből álló programban Paul Hindemith (1895-1963), halála előtt húsz évvel komponált, Ámor és Psziché című balettjének nyitánya, Richard Strauss (1864-1949) 21 évesen, 1885-ben zongorára és zenekarra komponált Burleszkje – Balog József szólójával –, és Anton Bruckner (1824-1896) 1873-ban komponált és Wagnernek dedikált, 3. d-moll szimfóniája kapott helyet, újabb művel gazdagítva a Bogányi Tibor által Pécsett elvezényelt Bruckner szimfóniák sorát. Mi most azonban a Pécsett még eddig sosem halott fiatalkori Strauss művet ajánljuk Martha Argerich szólójával és Claudio Abbado vezényletével, Tisztelt Olvasóink figyelmébe!


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 13-án, vasárnap este fél 8-kor a Pécsi Bazilikában tartja orgonahangversenyét, a Filharmónia Magyarország orgonabérletében, Somogyi–Tóth Dániel, orgonaművész, aki egyben a Kodály Filharmónia Debrecen vezetőkarmestere, így nem véletlen, hogy az ő rézfúvósegyüttesükből hoz magával egy kisebb formációt Pécsre.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 14-én, hétfőn, este 7-től, a Kodály Központban tartja pécsi, 30 éves jubileumi koncertjét a méltán népszerű Budapest Klezmer Band, melynek vendége Szinetár Dóra lesz.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 19-én, szombaton, este 6-tól tartja „Bécsi barátok” című egyedi és egyben bérletes póthangversenyét is, a Pannonicum és a Musica Sacra bérleteseiknek is, a Vass András vezényelte Pannon Filharmonikusok. A Mozart és Haydn zenekari és vokális műveiből álló koncert sztárvendége, világhírű régi-zenei szopránunk, Baráth Emőke lesz.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 20-án, vasárnap este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Filharmónia Magyarország egyik a tavaszról átkerült pótló-hangversenyére, melyen a zenetörténet egyik legnagyobb oratórium-remekét, Johann Sebastian Bach h-moll miséjét hallhatják a zenebarátok. A koncert szólistái a tervek szerint Szutrély Katalin és Pintér Ágnes szoprán, Balogh Eszter alt, Bárány Péter kontratenor, Megyesi Zoltán tenor, Melkovics Zoltán és Najbauer Lóránt basszus lesznek, a magyar régizene-játszás két kiváló együttesét, az idei évadban egyaránt 30 éves jubileumát ünneplő Orfeo zenekart és Purcell Kórust, a Liszt-díjas alapítókarnagy, Vashegyi György vezényli.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 25-én, pénteken, este 7-kor a PTE MK Zeneművészeti Intézet Liszt Ferenc Hangversenytermében kerül sor egy különleges kamarazenei koncertre, melyen Ivica Gabrišová, szlovák fuvolaművésznő és zongoraművész partnere Petra Adamova ad elő Dušán Martincek, Henri Dutilleaux, Tadeaš Salva és Carl Reinecke műveket. Mi most a kortárs lett zeneszerző, Peteris Vasks Tájkép madarakkal című szólófuvolára írt darabját halljuk Ivica Gabrišová előadásában.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 25-én, pénteken, de már este 9-től a Király utcai Nappali Bárban lép fel napjaink egyik feltörekvő, soul, funky és rock csapata, a Szabó Dániel Ferenc, Novai Gábor, Zentai Márk, Szeifert Bálint alkotta Mörk, akiket most 2018-as M2 Petőfis Akusztikus koncertjével ajánlunk.

(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 30-án, szerdán, este 7-kor, a PTE MK Zeneművészeti Intézet Liszt Ferenc Hangversenytermében, napjaink egyik kiváló magyar zongoraművésze, a Junior Príma és Liszt Ferenc-díjas Farkas Gábor ad Schubert és Schumann művekből álló szólóestet. Mi most Liszt 12. magyar rapszódiájának 2011-es felvételével ajánljuk mostani pécsi koncertjét.

(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Fotó: internet

Kovács Attila
                Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő