Szeptemberi zenei programajánló 2.: ZENESZÜRET Fesztivál

2020.09.09. - 00:00 szerda

Mivel szeptemberi Zenei Programajánlónk „lapzártája” után került nyilvánosságra, így most közöljük a Filharmónia Magyarország idei tizedik, jubileumi pécsi Zeneszüret Fesztiváljának műsorához kapcsolódó rövidített ajánlónkat, melyben csak a kiemelkedő programokat ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe. A többiért érdemes ellátogatni a Filharmónia honlapjára.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

A nyitónapon, szeptember 10-én, csütörtökön este 7-kor a Dóm Téren lép fel a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, azaz ezúttal Szűcs Gabi, Zsédenyi Adrienn, Kozma Orsi, Fehér Gábor és László Boldizsár, és a Mendelssohn Kamarazenekar. Az együttes a 20-as évek végétől, a Koldusopera Bicska Maxijától Frank Sinatra és mások dzsessz örökzöldjein át, a Beatles és az ABBA világslágereiig terjedő repertoárjának legszebb gyöngyszemeiből nyújt át vélhetőleg a pécsi közönséget is elkápráztató válogatást. Esőhelyszínként a Zsolnay Negyed E78-as Terme szolgál.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Ugyancsak a nyitónapon, szeptember 10-én, csütörtökön este 9-kor, a Széchenyi tér 17. szám alatti Bazár Pincében lép közönség elé ingyenes koncert keretében, - ami a fesztivál többi programjára is igaz -, Nemes „Kölyök” Gábor gitáros, beatboxos, aki fel- és megújította a népdalok világának közönségbarát közvetítését, melyhez még a kíséretet színesítő loop station technikáját is felhasználja.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

A másnap, szeptember 11-én, pénteken, a már említettek mellett a Jókai és a Színház térrel bővülő helyszíneken  sorra kerülő koncertek legkiemelkedőbbjének a Szegedi Szimfonikus Zenekar Dóm téri, este 8-kor kezdődő filmzenei koncertje ígérkezik. Itt a miskolci zenekar egykori karmestere, Kovács László vezényli a Tisza-parti zenekart, John Williams, Hans Zimmer és Ennio Morricone filmzenei örökzöldjei, többek között, az E.T., a Harry Potter, az Indiana Jones, a Schindler listája, a Titanic, a Karib-tenger kalózai, a Juarassic Park, a Mission, vagy épp a Star Wars, a Csillagok háborúja örökzöldjei előadásában. Mi most egy 1984-es John Williams vezényelte Star Wars felvétellel ajánljuk ezt a koncertet.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Szeptember 12-e, szombat legkiemelkedőbb eseménye Bizet Carmenjének, a Kodály Központban, este 7-kor kezdődő előadása, melyet Kovács János vezényel a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csíki Gábor) élén, az együttes legkiválóbb szólistáinak közreműködésével. Szereposztás: Carmen: Mester Viktória; Don José: Brickner Szabolcs; Escamillo: Nagy Zoltán; Dancaïre: Fülep Máté; Remendado: Megyesi Zoltán; Zuniga: Gábor Géza; Moralès: Káldi Kiss András; Micaëla: Sáfár Orsolya, a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese (2018/2019); Frasquita: Megyimórecz Ildikó (Pécsi!); Mercédès: Fürjes Anna e. h.


(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Lesz még egy, pontosabban kettő operaelőadás is a Zeneszüret Fesztiválon. A Kétes esetek című, Mozart, Donizetti és Ránki György műveiből összeállított programot szeptember 12-én, szombaton délután fél 3-kor a Széchenyi téren, szeptember 13-án, vasárnap délután fél 5_kor pedig az uránvárosi Szilárd Leó Parkban adja elő az I Nuovi nevű formáció. Ennek állandó tagjai Pataki Bence operaénekes, basszista, a Magyar Állami Operaház tagja, Major Attila énekművész, bariton, a Honvéd Férfikar tagja és Horváth Attila zongoraművész, egyetemi oktató és színházi korrepetitor.  Mi most Pataki Attila operafelvételével ajánljuk a programot.

(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Végezetül szóljunk a zárónapról. Szeptember 13-a, vasárnap délelőttjén és még délutánján is sok családi és gyermekprogram lesz látható-hallható a Filharmónia pécsi Zeneszüret Fesztiválján. A zárókoncert azonban egybeesik az orgonabérletben is szereplő, és így már említett, a Pécsi Bazilikában este fél 8-kor kezdődő orgonaesttel, melyen Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, a Kodály Filharmónia Debrecen zenekar vezetője, valamint a zenekar rézfúvósegyüttese és Csősz János trombitaművész működik közre, többek között Purcell, Vivaldi és Bach műveinek előadásában. Ezek közül mi most Bach d-moll toccata és fúgáját ajánljuk meghallgatásra és tekintésre, Somogyi Tóth Dániel tavalyi koncertfelvételéről.

Fotó: internet

Kovács Attila
                Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő