Spyro Gyra: Rites of Summer CD

2020.06.25. csütörtök (Egész nap)

Dokumentum adatai a könyvtári katalógusban

Mostani zenei dokumentumajánlónkban az egyik legismertebb fúziós, vagy smooth (könnyed), popdzsessz csapat, az 1974-ben a New York Állambeli Buffaloban Jay Beckenstein szaxofonos és Jeremy Wall billentyűsjátékos által alapított Spyro Gyra együttes, 1988-as Rites of Summer (A nyár rítusai) című CD-jét ajánlom Tisztelt Olvasóink figyelmébe, melynek 1998-as, limitált példányszámú orosz kiadása a közelmúltban került a Csorba Győző Könyvtár zenei gyűjteményébe.

Az együttes nevét egy zöld-algafajról, a spirogyráról választó, de első fellépéseik helyszínének, egy buffaloi bár tulajdonosának téves elírásával véglegesítő Spyro Gyra legnagyobb sikereit az 1970-es, '80-as években aratta. Elsőként 1979-es Morning Dance (Reggeli tánc) című albumukkal, mely az angol albumlistán a 11. helyig jutott, a Billboard 200-as albumlistáján pedig a 27. helyig. A címadó dal pedig listavezető lett az amerikai „felnőtt kortárszenei kislemez listán”, emellett az album „dupla platina-lemez” lett, amit azóta sem sikerült túlszárnyalni az eddig 29 lemezt és mintegy tízmilliós eladást maga mögött tudó együttesnek, mely pontosan egy tucat, azaz 12 Grammy-díj nevezést is kapott eddigi munkássága során.

Ami a Rites of Summer lemezt illeti, a Billboard 200-as listáján a 104. helyig jutott, s a lemezről két szám, a Jeremy Wall által írt Yosemite, és a 2019-ben, 71 évesen elhunyt Dave Samuels vibrafonos által komponált Limelight (Rivaldafény) rákerült az együttes két válogatás albumára is.

A lemez többi számai között megtalálhatjuk az együttesbe 17 évesen, Jeremy Wall helyére bekerült virtuóz billentyűsjátékos, Tom Schuman Innocent Soul (Ártatlan lélek) című lírai pop  felvételét és a lemezzáró, fúziós dzsessz stílusú Captain Karma című szerzeményét. A már említett Jeremy Wall, aki producerként és szerzőként továbbra is segíti az együttes munkáját, a lírai dallamos Yosemite mellett komponált egy kifejezetten kortárs, avantgárd hangvételű dzsessz számot No Man's Land (Senkiföldje) címen. Míg a gitáros, Julio Fernandes és a dobos Richie Morales egy-egy latinos stílusú pop-jazz számmal, Shanghai Gumbo és The Archer (Az íjász) szerepelnek az alkotók között, kölcsönösen segítve hangszeresként is egymás szerzeményeinek kivitelezését. Bár önálló szerzemény nem jegyzi nevét, nem feledkezhetünk meg a megbízható basszus alapot játszó Oskar Cartayáról sem. Az mégis kétségtelen, hogy a lemez, és általában véve is a Spyro Gyra leginkább meghatározó egyénisége az idén 69 – a lemezen még csak 37 – éves Jay Beckenstein. Bár fergeteges szaxofonjátékát szinte mindegyik felvételben nagyszerűen csillogtatja, szerzőként is jegyez két számot a funkjazz stílusú Daddy's Got a New Girl Now (Papának új nője van) és a lemezt a Spyro Gyrát jellemző stílusjegyekkel nyitó Claire's Dream (Klára álma) című alkotásokkal.

Fotó: internet                           

Kovács Attila

Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő