Márciusi pécsi programajánló a Kodály Központból

2023.03.13. - 00:00 hétfő

Teltházas életmű koncerttel kezdi országos turnéja során pécsi fellépését Zorán március 9-én, szombaton este 7-kor a Kodály Központban, melyre már szinte meghirdetésekor minden jegy elkelt. Így kárpótlásul, mi két 2011-es koncert részleteit nyújtjuk át Olvasóinknak, melyek közül az elsőre még nem itt került sor, de már a mostani közreműködőkkel.

https://youtu.be/sw9H2baJCeM

És most következzék egy ugyanazzal a dallal induló, de már megismételhetetlen Zorán-koncert válogatása Rúzsa Magdival, Presser Gáborral és a néhai LGT-vel,  no meg néhány hangszeres sztárfellépővel.

https://youtu.be/sUUwwgV08Xw

 

Március 15-én, szerdán este 7-kor ingyenes Ünnepi díszhangversennyel köszönti nemzeti ünnepünkön a pécsieket és az idén 80 esztendős, Pécsett is rendkívül népszerű, fúvós és szimfonikus művek sorát alkotó Kossuth- és Erkel-díjas, Érdemes művész zeneszerzőt, Dubrovay Lászlót. A Nemzet Művésze új művet alkotott az ünnepi alkalomra Szerelem, szerelem címmel Petőfi Sándor verseire, melynek első megszólaltatói a kiváló tenorista, Fekete Attila, és a többek között Eötvös Péternél, Peskó Zoltánnál is tanuló kiváló erdélyi karmester, Jankó Zsolt által vezényelt Pannon Filharmonikusok. A koncert folytatásában Kodály Zoltán halhatatlan zenekari remekműve, a Fölszállott a páva hangzik fel a pécsi zenekar előadásában, míg most következő zenei ajánlónkban az est karmestere vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat székelyföldi turnéjukon.

https://www.youtube.com/watch?v=6ua4nlvYmE8

Március 25-én, egy nappal MÜPA-beli koncertje után és Bartók Béla születésnapján ismét Pécsett vezényli egy Tavaszszentelő című, rá jellemző különleges műsor-összeállítású hangversenyen a Pannon Filharmonikusokat Varga Gilbert (1952-), vagy ahogy világszerte ismerik, Gilbert Varga, kiváló brit karmester, aki Joseph Haydn tavaszias felütésű 4-es sorszámú D-dúr szimfóniával kezdi műsorát.

https://youtu.be/70Mct1SXBng

Ezt követően – látszatra igen erős kontrasztként – Bartók Béla utolsó művét, a befejezetlenül maradt, pontosabban több befejezéssel is ismert Brácsaversenyét hallhatjuk majd egy kiváló francia brácsaművész, Antoine Tamestit előadásában.

Azt, hogy az 1945-ben a Bartók tanítvány, Serly Tibor által befejezett és máig legnépszerűbb változat hangzik fel, vagy az 1995-ös Bartók Péter felügyelte Nelson Dellamaggiore verzió, netán a 2019-ben Rakos Miklós által készített legutolsó változat, még nem tudni, de egy biztos: a 44 éves francia brácsás, ha a képen nem is látszik, de egy 1672-es Stradivari hangszeren játszik. Mi most a világhírű Pinchas Zuckermannal a Serlyt halljuk, majd a Berlini Filharmonikusok magyar szólóbrácsásával, Szűcs Mátéval az utóbbi Rakos-verziót , a Hámori Máté vezényelte pécsi zenekarral.

https://www.youtube.com/watch?v=kQwPlRWNTNo

https://youtu.be/hxR3Ykc9ukU

A koncert zárásaként Igor Sztravinszkij 1913-ban nagy botrányt kavarva bemutatott balettje, Arthur Honegger által később a „zenetörténet atombombájának” aposztrofált alkotása hangzik fel, mely ugyanakkor nálunk a sokkal békésebb „A Tavasz megszentelése” címen is ismert. Hivatalos alcíme ugyanakkor: Képek a pogány Oroszországból. Mi most a Francia Rádió Zenekarának Mikko Franck vezényelte nagysikerű koncertjéről idézzük Igor Sztravinszkij nem szokványos remekét.

https://www.youtube.com/watch?v=yrhGmXY_wpk

A Pécsi Janus Pannonius Gimnázium jogelődjét, a Pius-Alapítványi Katholikus Főgimnáziumot gróf Zichy Gyula pécsi püspök 110 évvel ezelőtt, 1912-ben alapította magánvagyonából, majd az iskola 1948-ban felvette Janus Pannonius reneszánsz költő nevét.

A gimnázium a Janus 110 címet viselő ünnepi rendezvénnyel tiszteleg a névadó és az alapító előtt. A március 27-én este 7-kor, a Kodály Központban sorra kerülő zártkörű programban – melyet a Janus Pannonius Alapítvány és a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium szervez, s kérésekre, kérdésekre is ők válaszolhatnak.

A díszelőadás tervezett műsora: Köszöntő, Polgár Antónia – gordonka, Pap Bálint – fuvola, Kiss Bernadett – ének, Zsbán Máté – ének, Pukler Péter: Janus című színdarab, Dénes Krisztina – ének, Janus Leánykar, Fiúkórus, Tanári kórus, Hofecker Dániel – Fenyvesi Márton jazzduó, Schubert Bálint előadásában Vida Kamilla verse, Shakespeare Összes Röviden – színdarab, Harmonika kvartett, Napkelte (Anatolí) Táncegyüttes előadása.
Ízelítőül a tavalyi szalagavatójuk nyitótáncának két részletét ajánljuk.

https://www.youtube.com/watch?v=2G1ILTd1roQ

https://youtu.be/rbF7Hlin7k4

Fotók: Internet                  

Kovács Attila
            Amtmann Prosper és  Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő