Juhász Előd: Élmények világszerte Zeneközelben

2020.05.13. szerda (Egész nap)

A dokumentum adatai a könyvtári katalógusban:
https://corvina.tudaskozpont-pecs.hu/WebPac/CorvinaWeb?action=onelong&showtype=longlong&recnum=1154834&pos=1

Mostani ajánlónkat egy kicsit kárpótlásnak szánjuk Tisztelt Olvasóinknak a koronavírus járvány idejére, annak remélt vége felé. A kiváló zenetörténész, rádiós és tévés ismeretterjesztő, Juhász Előd, eddig megjelent mintegy háromtucatnyi könyve után, 2019-ben „Élmények világszerte – Zeneközelben” címmel adta ki legújabb könyvét, mely eddigi zenés utazásainak mondhatni reprezentatív összegzése. Több száz, vagy tán ezernél is több, jellemző, vagy épp egzotikus képpel, melyek a nagyvilág és hazánk száznál is több városába, tájára, vagy országába vezetik el az olvasót. Rendkívül tömör leírásban, többnyire egy oldalban összefoglalva a mondandót, mégis úgy, hogy a lényeg mellett a jelenlét hangulatát visszaadja.   
A Zeneközelben című műsor kapcsán így ellátogathatunk „Alaszkától Zimbabwéig” többek között Arubába, Assisibe, Athénba, Balira, Bayreuthba, Bécsbe, Berlinbe, Buenos Airesbe, Dominikába, Dubaiba, Egyiptomba, Erdélybe Grönlandra, Hawaiira, Izlandra, Japánba, Jeruzsálembe, Kanadába, Kínába, Londonba, Los Angelesbe, Máltára, New Yorkba, Párizsba, Peruba, Portugáliába, Rio de Janeiróba, Rómába, Salzburgba, Spanyolországba, Svájcba, Sydneybe, Tahitira, Tibetbe, Velencébe és Veronába, valamint számos magyar településre is. S olyan kiváló muzsikusokról is szó esik, mint Kodály Zoltán, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Plácido Domingo, Giuseppe di Stefano, Katia Ricciarelli, Cziffra György, Frankl Péter, Kocsis Zoltán, Kallós Zoltán, Rost Andrea, Sebestyén Márta, Diana Ross, Bob Marley, Cseh Tamás és a pécsi karmester, Breitner Tamás, vagy a balett-művész és koreográfus, Eck Imre.
A többségében Elter Károly, Juhász Előd és még sokan mások által készített ragyogó fotókból sajnos nem tudunk idézni, viszont két az internetről átvett fotóval megpróbáljuk érzékeltetni egy-egy északi és meleg égövi hangulatot, Izlandról és Tahitiról.

S most idézzük fel, miként invitál könyve elolvasására és megtekintésére Juhász Előd: „Muzsikusok és földrajzi helyszín-nevek együtt? Igen, mert a minket körülvevő kis és nagyvilág – a teremtett és épített örökséggel – a rácsodálkozáson túlmenően kimeríthetetlen erőforrás a számunkra. Velük nemcsak érzelmekkel, emlékekkel gazdagodunk, hanem megtermékenyítik alkotói fantáziánkat is. Sajátos felfedező kalandozásra hívom a tisztelt Hölgyeket és Urakat! Annak megéreztetésére, hogy milyen sokfelé találkozunk elődeink nyomaival, akikre jogosan lehetünk büszkék - különösen, ha művészetekről, zenéről van szó.”

Engedtessék meg annyi szubjektivitás, hogy idézzünk néhány részletet Juhász Előd Pécsről írott soraiból: „Szerettem Pécsre utazni, mert remek előadásokról számolhattam be. … Weiner Leó, Lajtha László és Kodály Zoltán egy-egy opuszára készített Eck Imre koreográfiát, mégpedig azonnal hozzátehetjük: színes, érdekes és vonzó koreográfiát.” … „A Pécsi operatársulat produkciója … egészében stílusos, meggyőző és szép! A Varázsfuvola bemutatására, művészi rangjára méltán büszkék lehetnek a pécsiek. Az előadást az új zeneigazgató, Breitner Tamás vezényli. Biztos kezű, határozott karmester, aki a legkevésbé sem „csupán” irányít, vezényel, hanem mindenekelőtt és mindig: muzsikál.” „De nemcsak a Nemzeti Színházba jártam, hanem a Liszt Ferencről elnevezett régi hangversenyhelyszínre is. Sőt a szomszédos Sikondára és Komlóra is kirándultunk nemegyszer, utóbbi adott helyszínt a Kodályné Péczely Sarolta védnökségével tartott nemzetközi gyermekkórus-fesztiválnak, melyről jóval később a televízióban számoltunk be.”

Juhász Előd Kocsis Zoltán pécsi koncertjén tart ismertetőt a Kodály Központban.

 

A Nap Kiadó gondozásában megjelent Juhász Előd könyvet az általa is megidézett Kodály Zoltán szavaival – és a könyvben is szereplő Plácido Domingo és Rost Andrea 1996-os budapesti fellépésének részletével – ajánlom Tisztelt Olvasóink figyelmébe:
 

„Akiben van tehetség, köteles azt kiművelni a legfelsőbb fokig, hogy embertársainak mennél nagyobb hasznára lehesse. Mert minden ember annyit ér, amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud.”

Fotók: Internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő