Ian Anderson Plays The Orchestral Jethro Tull (2005 DVD)

2021.08.02. hétfő (Egész nap)

 

OPAC adatok

Ha legutóbb a világ egyik legnagyobb, Pécsett többször is járt gitárosának, A Di Meolának egyik Németországban készült koncert DVD-jét ajánlottuk Tisztelt Olvasóinknak, akkor most a vitathatatlanul legnagyobb rock-fuvolásának, a Pécsett 2016-ban szintén hatalmas sikerű koncertet adó Ian Andersonnak egy szintén Németországban készült DVD-jét ajánljuk minden Tisztelt Zenebarát figyelmébe. Tesszük ezt különösen jó szívvel azért is, mert az 1947. augusztus 10-én született skót énekes, gitáros, dalszerző választott hangszerén, a fuvolán nemcsak a rockzene történetének legnagyobb alakja, de az összes, így a klasszikus fuvolistákkal is egybevetve a francia Jean-Pierre Rampal mögött is a legismertebb és elismertebb. Pedig olyan nagyságok vannak még a „listán”, mint az ír James Galway, vagy az a francia Auréle Nicolet, akinél a Pécsett élő és tanító Barth István is vett mesterkurzust, vagy az olasz Andrea Griminelli, és napjaink egyik legkiválóbbja a klasszikus fuvolisták között, Emanuel Pahud, a Berlini Filharmonikusok szólófuvolása.

S hogy mi az, ami Andersont a fuvolások között a legnagyobbak közé emelte? Egyrészt az a klasszikus zene iránti nyitottság és kifogyhatatlan újítani és megújulni akarása, mely a kreatív zsenik közé emelte, megújítva némileg még a kortárs fuvolajátékot is. Különösen beszédes átfújásai és ütőhangszerszerű effektusai azok, amik még ma is meghökkentik a „klasszikus” fuvolistákat, amint arra az Interneten is találhatunk egy különleges  sorozatot, ahol egy ifjú klasszikus fuvolás hölgy próbálja értelmezni és megfejteni Ian Anderson fuvolázásának titkát. Mindemellett az a csak koncerteken és DVD-n élvezhető mozgás, nemegyszer mozgásvihar, mely zabolázhatatlan fuvolajátékának biztosít nemegyszer a gitáros frontemberekét felülmúló kiemelt vezető szerepet, s akkor még nem is szóltunk a szinte „védjegyévé” lett, gólyalábszerű, egy lábon állva fuvolázó pózáról.

Számomra ez a 2005-ös koncert DVD azért is tökéletes, mert felidézi az 1986-os MTK stadionbeli koncert hangulatát, és még inkább a 30 évvel későbbi pécsi Kodály Központbeliét. S persze hallhatjuk-láthatjuk, hogy hogyan szólnak az 50-es, 70-es, és 80-as évek legnagyobb Jethro Tull dalai, „slágerei”, örökzöldjei, mint aLiving int he past (A múltban élve), Bourrée, Life is a long song (Az élet egy hosszú dal), Bourrée, Mother Goose (Lúdanyó), Aqualung, Skating away ont he thin ice of the new day (Az új nap vékony jegén elkorcsolyázva), vagy a talán legnagyobb Jethro Tull rock örökzölddé lett Locomotive breath (Mozdonygőz). Ez utóbbit most Ian Anderson és James Duncan dobos, Davic Goodie basszusgitáros, John O’Hara billentyűs, valamint Florian Ophale gitáros alkotta együttese, a Jethro  Tull és a Frankfurti Új Filharmonikusok előadásában hallunk John O’Hara vezényletével.

1984-ben már megjelent egy lemez, mely a Jethro Tull együttes számait tartalmazta Orchestral Jethro Tull címen, az ezredforduló környékén indult azonban az a projekt, amellyel Ian Anderson plays orchestral Jethro Tull címmel 2005-ben találkozhatott a frankfurti, majd 2016-ban a pécsi közönség is. Bár itt nálunk nem, Frankfurtban viszont elhangzott az a Budapest című dal is, melyet egy korábbi magyar koncert ihletett. Ezzel zárjuk mostani ajánlónkat, hozzátéve azt is, hogy a DVD-t egy csaknem 50 perces interjú is kiegészíti, érdemes, tehát ezekért is kikölcsönözni ezt a DVD-t Zeneműtárunkból.

Fotó: Internet                       

Kovács Attila   
            Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő