KönyvtárMozi szakmai napot tartottunk Villányban

Március 9-én Baranya megyei KönyvtárMozi szakmai napot tartottunk a Villányban. A szakmai napra a népszerű szolgáltatást működtető megyei könyvtárosainkat vártuk, illetve kiemelt vendégeink voltak Somogy, Tolna és Zala megyei könyvtárainak kollégái is.

A szakmai napon Márkus István, a Baranya megyei KönyvtárMozi szolgáltatás koordinátora a 2017-es év statisztikai adatait elemezve felhívta a figyelmet arra, hogy a KönyvtárMozis településeken dolgozó munkatársaknak a jövőben sem szabad elengedni a kezét, egész éven át segíteni kell őket a sikeres könyvtári programok lebonyolítása érdekében. A 2018-as év legfontosabb feladata a passzív KönyvtárMozi helyszínek meglátogatása, és a szolgáltatások újraindítása lesz a regisztrált településeken.

Puskásné Horváth Éva, Mozsgó település könyvtárosa Baranya megyei jó gyakorlatként a náluk sikeresen működő szolgáltatásról, a résztvevők bevonásáról mesélt a jelenlévőknek. A zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársa, Czirákyné Tóth Edit a kezdeti nehézségekről majd az Nemzeti Kulturális Alap KönyvtárMozi szolgáltatást népszerűsítő pályázatának köszönhető sikereket osztotta meg a közönséggel. A pályázatnak köszönhetően a több mint 90 településen több mint 2000 résztvevő számára tudtak megvalósítani KönyvtárMozi foglalkozásokat. Kiemelte, hogy a csökkenő lakosságszámú falvakban egyre nehezebb könyvtári programokat megrendezni, és a meghirdetett KönyvtárMozi vetítésekre érdeklődőket verbuválni. Kiss Barbara, a szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtár KSzR munkatársa ismertette a Tolna megyei KönyvtárMozis tapasztalatokat. A 2017-es évben kapott módszertani segítségeknek köszönhetően szakmai napokat és a megyei könyvtár munkatársai által vezetett vetítéseket tartottak megyeszerte, melynek következtében életre keltek a passzív könyvtári-filmklubok. A szakmai nap második felében Pajor Zsófia, a Csorba Győző Könyvtár kulturális referense bemutatta a 2018. év elején bevezetett FilmPakk szolgáltatást.  Elmondta, hogy a FilmPakk olyan dokumentumcsomag, amely a Nemzeti Audiovizuális Archívumából válogatott népszerű animációs és játékfilmekhez kínál tematikus segédletet KönyvtárMozi foglalkozások megtartásához.

A csomagban található dokumentumokkal a könyvtár célja – a magyar filmkultúra kiemelkedő értékeinek megismertetése mellett – az olvasás népszerűsítése a nézőközönség életkorának megfelelő kínálattal.  A KönyvtárMozit működtető kollégáknak 32 FilmPakk és 18 KönyvtárMozi füzet áll jelenleg a rendelkezésükre. A filmpakk szolgáltatás ingyenes, a dobozok szállítását a könyvtár vállalja. A szolgáltatásról bővebben a filmpakk.csgyk.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kárpáti Szlávna a Csorba Győző Könyvtár hálózati referens bemutatta a pakkok gazdag tartalmát, a vetítések után használt sablonokat, játékokat és egyéb kézműves anyagokat. „A székely asszony meg az ördög” című magyar népmese levetítését követően a résztvevők játékos feladatokon keresztül mélyíthették el tudásukat a népmesék különleges világáról.

A szakmai nap zárásaként mindenki megtekinthette a FilmPakkokat, böngészhettek a számos kölcsönözhető dokumentum között és hazavihettek a KönyvtárMozi Füzetekből is. Elmondható, hogy a megyei és egyben regionális KönyvtárMozi szakmai nap sikeresen zárult, minden résztvevő jó ötletekkel távozott.

KönyvtárMozi szakmai napot tartottunk Villányban

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc