A 60 éves Pécsi Kamarakórus jubileuma

          1958 október 23-án, más emlékezések szerint 22-én, merthogy a két évvel korábbi jubileumot napra pontosan nem igen volt ajánlatos felvállalni, az 1956-os forradalom és szabadságharc második évfordulóján alakult meg a Pécsi Kamarakórus, mely 30 éven át, 1963 és 1993 között a Pécsi Nevelők Háza Kamarakórusaként működött. A Dobos László és Tillai Aurél alapította, főként utóbbi tanítványaiból és baráti körükből álló, Magyar Örökség-díjas együttes Pécs város kórus és oratórium-életének nemzetközileg is legmeghatározóbb együttese volt az 1960-as évek közepétől az ezredfordulóig, s azon túl napjainkig is.

            Az együttes fennállása alatt évei számával azonos mértékű, azaz 5 tucat (csaknem 60!) díjat, kitüntetést és rangos elismerést kapott, ezenkívül 1978 óta egyedüli karnagyuk, Tillai Aurél, Kossuth-, Liszt- és Magyar Örökség-díjas, Érdemes művész 6, a kórus titkára, Szauer Dezső és két további kórustag ugyancsak 6 kitüntetésben részesült. Első-, ill. Nagy-díjat szereztek Corkban, Tours-ban (kétszer), Knokke-Heistben, Debrecenben és Spittalban. 1980-ban megnyerték a BBC „Énekeljenek a népek!” rádiós verseny kamarakórus kategóriáját, 2000-ben Rómában az Orlando di Lasso Kórusversenyen  3 első díjat kaptak, 2002-ben pedig a görögországi Prevezzából tértek haza 2 aranyéremmel.

            1964-ben életre hívói az először országos, majd nemzetközi Kamarakórus Fesztiváloknak és Versenynek, melyek sikerének köszönhetően került először Pécsre, 1988-ban az európai kórus seregszemle, a 10. Europa Cantat, melyet egyedüliként rendeztek meg akkori, úgynevezett szocialista országban, s ennek sikere is közreejátszott abban, hogy 2015-ben újból Pécs kapta meg a 19. Europa Cantat rendezési jogát.

            A hat évtized alatt mintegy 400 énekest foglalkoztató kórusban olyan kiválóságok is énekeltek, mint dr. Andrásfalvy Bertalan kulturális miniszter, dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Takaró Mihály irodalomtörténész, Surján Miklós a Baranya Megyei Könyvtár igazgatója, ifjabb Dobos László Erkel-díjas hangmérnök, Balatinecz Márta és Haramza László operaénekes. A karnagyok közül Dobos Lászlóné, dr. Szabó Szabolcs, Nagy Ernő, Kunváriné Okos Ilona, Tillainé Merácz Ágnes, Halmi Gábor, Kutnyánszky Csaba a Zeneakadémia rektor helyettese.

            A Pécsi Nevelők Háza Kamarakórusa, majd a Pécsi Kamarakórus, Tillai Aurél másik jeles együttesével, a Pécsi Egyetemi Kórussal 1980-tól negyedszázadon át – az Antal György vezette Pécsi Liszt Ferenc Kórus örökét átvéve – Breitner Tamás városi főzeneigazgató javaslatára a pécsi oratórium életben is jelentős, meghatározó szerepet töltött be, repertoárján 30-nál is több oratórium-

alkotást tartott, az összesen mintegy 700 zenemű között. Egyik legnagyobb elismerésük e téren, amikor 1990-ben Assisiben, az úgynevezett Hirosima koncerten, részt vehettek a Világkórus tagjaként Haydn Teremtés oratóriumának előadásában, Mosche Atzmon vezényletével.

            A kórus repertoárjának középpontjában Kodály Zoltán és Bárdos Lajos művei állnak, utóbbival negyedszázadon át ápoltak személyes kapcsolatokat, s műveiből a világon elsőként jelentettek meg CD-lemezt. Emellett a kortárs külföldi és magyar szerzők, közte a pécsiek műveit is előszeretettel éneklik, közte karnagyuk, Tillai Aurél műveinek ősbemutatóit is.

            A Pécsi Kamarakórus hangzásvilágára, a karnagyuk, Tillai Aurél által meghonosított, lágy, finom hangzás a jellemző, mely főleg a történelmi, magyar sorskérdésekkel foglalkozó művek esetében nemegyszer a magas hőfokú pátoszig tud ívelni.

            A Pécsi Kamarakórus október 27-én, szombaton este 7-kor a pécsi Lyceum Templomban ünnepli 60 éves jubileumát, Tóka Ágoston orgonaművész közreműködésével, egy többek között Monteverdi, Schütz, Bach, Elgar és 20. századi szerzők, Kodály, Orbán György és Tillai Aurél műveiből álló műsorral, melyben a Pécs Díszpolgárává is megválasztott Tillai Aurél készülőben lévő Második miséjének Sanctus és Benedictus tétele is elhangzik, ősbemutatóként.

            Mi most két szép felvételükkel köszöntjük a jubiláló Pécsi Kamarakórust: az elsőn Kodály Zoltántól a Weöres Sándor versére írt Öregeket éneklik, a másodikon Tillai Aurél Te Deumját.

 

 

                                                                                              Kovács Attila

                                               Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc