„Te aranyok Aranya!” – az Arany János-szavalóverseny területi döntője Pécsen

A korábbi emlékévekhez hasonlóan az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság Arany János-szavalóversenyt hirdet magyarországi és határon túli magyar felső tagozatos (másképp: algimnázium) és középiskolás (főgimnázium, szakgimnázium és szakiskolák) diákok számára. A Csorba Győző Könyvtár szervezésében valósul meg a dél-dunántúli területi döntő, amelyet október 17-én, 13 órától rendez meg intézményünk a Tudásközpontban. 

A verseny címe – Te aranyok Aranya! – a Petőfi–Arany levelezés 1847. március 31-én kelt Petőfi-levelének Arany Jánost megszólító formulája. A versenyt kísérő internetes és nyomdai megjelenések grafikai ihletője az Aranyról 1847-ben készült és az OSZK Kézirattárában őrzött Petőfi-rajz, illetve az azon látható Arany János-aláírás.

A verseny háromszintű. Minden iskola egy-egy diákot – saját házi versenyeik győzteseit – nevezhet két korcsoportban.

Az iskolák által nevezett diákok ún. területi döntőkön mérkőznek meg egymással – 2017. október 14. és november 17. között. Pécsen az esemény október 17-én lesz. 

A területi döntőkből 3-3 diák kerülhet az országos döntőbe, melyet 2017. november 25-én egy egész napos tematikus rendezvény, az ARANY JÁNOS CSALÁDI NAP keretében (kézműves-foglalkozásokkal, egyéb meglepetésekkel) tartanak az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében Budán, a Várban.

Az országos döntő zsűrijének elnöke a felső tagozatos korcsoportban Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a középiskolás korcsoportban Molnár Piroska színművész, a nemzet művésze. A verseny fővédnöke Kányádi Sándor költő.

 

Szöveg és a kép forrása: http://www.oszk.hu/arany-janos-szavaloverseny/

„Te aranyok Aranya!” – az Arany János-szavalóverseny területi döntője Pécsen

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc