Sergei Rachmaninoff: Complete RCA Recording

Szerző: Rahmaninov, Sergej Vasil'evič
Cím: Complete RCA recordings
Alcim:
Kiadó: Sony Music Entertainment
Kiadás ideje: cop. 2014
Kiadás helye: [New York]

item-thumbnail

Mostani Zenei ajánlónkban a 20. század legnagyobb zongoraművész zeneszerzőjének – az „abszolút rangsorban” is Liszt Ferenc mögött másodikként jegyzett – az orosz, majd amerikai állampolgárságú, Szergej Rachmanyinovnak összes, az RCA lemezcégnél megjelent felvételeinek 10 lemezből álló, 2014-ben kiadott CD-dobozát ajánlom Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Szergej Rachmanyinov (1873–1943) ezeken a felvételeken elsősorban, mint saját zenéjének virtuóz és autentikus tolmácsolója hallható, 9 lemezen zongoristaként, egyen pedig, mint karmester, ami igazi ritkaságnak számít. Sorrendben haladva, az első két CD-n Rachmanyinov saját négy zongoraversenyét játssza, valamint az „5. zongoraversenyként” számon tartott Paganini-rapszódiát. Mindegyikben a Philadelphiai Zenekar a partnere, Leopold Stokowski, illetve Ormándy Jenő vezényletével. A Philadelphiai Zenekarhoz való ragaszkodását tükrözi, hogy a 3. lemezen is ők játszanak, a szerző vezényletével felhangzó „A holtak szigete” című szimfonikus költeményben és a 3. szimfóniában, valamint a népszerű Vocalise saját átiratában.

A negyedik lemezen Rachmanyinovot a kamaramuzsikus zongoristát ismerhetjük meg, aki a vele csaknem egyidős világhírű osztrák hegedűs, Fritz Kreisler (1875–1962) közreműködésével Beethoven G-dúr, Schubert A-dúr és Grieg c-moll szonátáját adja elő. Az összkiadás további lemezein Rachmanyinov a zenetörténet szólózongoraműveinek legszélesebb skálájából ad elő válogatást, Bachtól, Händeltől, Scarlattitól, Mozarton, Beethoven át, a Rachmanyinov repertoárjának gerincét jelentő romantikus zenéig. Benne a korai romantikától, Mendelssohn, Schubert művein keresztül, a romantika fő vonulatát jelentő Chopin, Liszt, Schumann és Bizet, Grieg, Saint-Saëns művei mellett igazi kuriózumot jelentenek az orosz szerzők kompozíciói, illetve azok átiratai: Borogyin, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, Muszorgszkij, Szkrjabin és természetesen legnagyobb részt Rachmanyinov saját alkotásai. A szóló zongorafelvételek igazi különlegességei a Rachmanyinovval részben kortárs zongorista-zeneszerzők, Debussy, Dohnányi Ernő és Ignay Jan Paderewski, valamint más nagy virtuózok, Carl Tausig és Moritz Moszkowski alkotásai. Ezt a szóló zongorablokkot Rachmanyinov 2. zongoraversenyének egy újabb, a Leopold Stokowski vezényelte Philadelphiai Zenekarral készített felvétele teszi teljessé.

A hangtechnikailag is korszerűsített lemezek Szergej Rachmanyinov zeneszerzői és előadói tevékenységének egyik legreprezentatívabb válogatását adják, egyetlen hiányosságként csak azt tehetjük szóvá, hogy a műveket részletesen leíró műsorfüzet nem tartalmazza az eredeti felvételek elkészültének és kiadásának dátumát. Mi most ajánlásként az egyik legnépszerűbb Rachmanyinov mű, a Rapszódia egy Paganini-témára című, 1934-ben komponált zongora-zenekaros versenymű felvételét ajánljuk meghallgatásra-tekintésre, melyen a Leopold Stokowski vezényelte Philadelphia

Zenekar a partnere Szergej Rachmanyinovnak.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc