7 Symphonies

Szerző: Sibelius, Jean
Cím: 7 Symphonies [DVD-felvétel]
Alcim: [celebration of Sibelius' 150th anniversary]
Kiadó: Arthaus Musik GmbH
Kiadás ideje: cop. 2015
Kiadás helye: [S.l.]

item-thumbnail

Mostani ajánlónkban egy 5 lemezből álló különleges DVD-ciklust ajánlok Tisztelt Olvasóink és Zenebarátaink figyelmébe, mely az 1865. december 8-án született és 1957. szeptember 20-án, 92 éves korában elhunyt finn zeneszerző, Jean Sibelius 7 szimfóniáját tartalmazza, a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarának Hannu Lintu által vezényelt koncertfelvételeiről. A gyűjtemény emellett tartalmaz egy részletes videó-ismertetőt is a művek zenei és zenén túli tartalmáról, a műveket vezénylő karmester, Hannu Lintu, valamint egy finn zenetörténész elemzésében, természetesen finnül, de angol felirattal, végezetül pedig egy 8 részes finn tévésorozatot Sibelius életéről, melyet Pila Hirvensalo rendezett „Sort of Sibelius!” címmel.

Jean Sibelius, a skandináv zene európai mértékkel mérve Grieg mellett legnagyobb alakja, finn és svéd felmenőkkel rendelkező családban nőtt fel, aki Helsinkiben folytatott zenei tanulmányai után Berlinben végzett zeneakadémiai évei és Bécsben többek között Goldmark Károlynál folytatott tanulmányai alatt szerezte azokat a döntő zenei benyomásokat, melyek meghatározó nyomot hagytak utóromantikus zenei stílusán, melyet emellett nemzeti sajátosságok hatottak át.

Sibelius első nagy hazai sikerét 1892-ben, a hatalmas méretű, kórussal és szólistákkal kiegészített 5 tételes, a Kalevala nyomán írott, „Kullervo” című szimfóniájával aratta, mely sajnos nem kapott helyet ezen a DVD-n. A pécsi közönség viszont hallhatta 2015-ben, a Bogányi Tibor vezényelte Pannon Filharmonikusok Kodály Központbeli hangversenyén, akárcsak legtöbb világhírűvé lett művét. Mindenekelőtt a Hegedűversenyét, melyet az ifjú magyar hegedűs, Vecsey Ferenc vitt sikerre elsőként, az En Saga (Monda) című, Pécsett Howard Williams által vezényelt szimfonikus költeményét, a finnek második himnuszává lett Finnlandiát többször is, a Karélia-szvitet. Legjobb tudomásunk szerint az 1899 és 1924 között írt 7 szimfóniája közül is csak az utolsó három nem hangzott még el Pécsett. Lamberto Gardelli 1972-ben, a Pécsi Filharmonikus Zenekarral előadott, legendás 2. szimfóniája mellett emlékezetes Bogányi Tibor 3. szimfónia-vezénylése is a Pécsi Nemzeti Színházban, a Pannon Filharmonikusok élén, a rendkívül drámai 4. szimfóniát pedig Marek Janowski vezényelte el a Budapesti Fesztiválzenekar élén 2015-ben, Sibelius születésének 150. évfordulóján.

Az idén 50 éves finn karmester, Hannu Lintu által vezényelt Jean Sibelius szimfóniaciklus meghallgatását és megtekintését minden romantikus zenét kedvelő zenebarátnak és a finn kultúra hívének sok szeretettel ajánlom figyelmébe, mert egy rendkívül sokszínű és számunkra kevéssé ismert világba enged hangzó és látható betekintést, különösen a szimfóniák ismertetésénél látható mozgóképek segítségével egy szimpla koncertélménynél messze túlmenőbben.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc