Shostakovich edition 1.

Szerző: Šostakovič, Dmitrij Dmitrievič
Cím: Symphonies Nos. 1-3
Alcim:
Kiadó: Brilliant Classics
Kiadás ideje: [2012]
Kiadás helye: [Leeuwarden]

item-thumbnail

Sosztakovics összkiadás – Shostakovich Edition (Brilliant Classics)

Mostani lemezajánlónkban egy 2012-ben a Brilliant Classics gondozásában megjelent, Dmitrij Sosztakovics (1906-1975) műveiből készített, 51 lemezes, „majdnem összkiadást” ajánlok Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

A 20. század egyik legnagyobb orosz komponistájának 147 művet tartalmazó életművéből egy reprezentatívnak mondható válogatást kínál ez a hatalmas vállalkozásnak minősíthető sorozat, melyben mind a 15 szimfóniát, mind a 15 vonósnégyest, a 2-2 zongora-, hegedű- és gordonkaversenyt megtaláljuk, valamint a 2 Jazz szvitet, a hegedű-, brácsa- és csellószonátát és más zongorás kamarazenei műveket, a dalok reprezentatív válogatását, az összes zongora- és kórusművet, a balett és filmzenéket és operái közül is hármat.

Maradva ez utóbbinál nagyszerű ötlet, hogy a korábban már Msztyiszlav Rosztropovics vezényletével és Galina Visnyevszkajával és Nicolai Geddával már kiadott, nálunk Kisvárosi Lady Macbeth néven ismert korszakos jelentőségű operának ezt a remek felvételét bevették a sorozatba, s hogy a háborúban elesett tanítványának, Veniamin Fleischmannak általa befejezett Rotschild hegedűje című operáját és a Gogol nyomán komponált töredékben maradt, Játékosok című operát is megjelentették. Némi hiányérzetünk csak azért van, mert az első, szintén Gogol nyomán írott, a maga korában igen modern hangvételű Az orr című operája sajnos kimaradt az összkiadásból.

A sorozatot nyitó 15 szimfónia a kölni WDR (Nyugatnémet Rádió) Zenekarának Rudolf Barsaj (1924-2010) által vezényelt felvételeiről hallható, mely így egyben 2003-ban két zenei fórumon is díjat nyert: a Cannes-i Klasszikus zenei díjat kapta a 20. századi zenekari művek kategóriájában, a Classic Today.com „Kiadói díját” (Editor’s Award) pedig mint „Az év felvétele” nyerte el. Különlegesség, hogy Rudolf Barsaj az általa a zeneszerző engedélyével a 8. vonósnégyesből meghangszerelt Kamaraszimfónia mellett, még további négy vonósnégyesből készített átiratát is hallhatjuk a lemezen a Milánói Giuseppe Verdi Szimfonikus Zenekarral.

A vonósnégyeseket a Rubio Quartet remek előadásában hallhatjuk, a zongoraműveket Borisz Petrusanszkij és Mũza Rubackitè játssza kiválóan, az egyéb kamarazenei felvételek között pedig örömmel fedeztem fel a csellószonáta zongorakísérőjeként a magyar Würtz Klárát.

A balett-, színházi- és filmzenék gazdag kínálatából hadd emeljem ki az Aranykor, A tiszta vizű patak, az Új Babilon című némafilm, a Berlin eleste, a Maxim trilógia, valamint a Bögöly és a Hamlet című filmek zenéit. Utóbbinál csak azt sajnáltam, hogy a Shakespeare Hamletjéhez 1932-ben írott színpadi kísérőzene szvitje és a Balzac Emberi színjátéka nyomán írott szvit kimaradt ebből a Sosztakovics „majdnem összkiadásból”.

A sorozatzáró három utolsó lemez archív különlegességeket kínál a zenebarátoknak. Az elsőn maga a zongoraművészként is kiváló zeneszerző, Dmitrij Sosztakovics játssza néhány zongoradarabja mellett két zongoraversenyét, az André Cluytens vezényelte Francia Rádiózenekar kíséretével, a másodikon Leonid Kogan játssza az 1. hegedűversenyt, Msztyiszlav Rosztropovics pedig az 1. csellóversenyt – a „hivatalos” sorozatban David Ojsztrah a hegedűversenyek szólistája – a harmadikon pedig Jevgenyij Mravinszkij vezényli 1982-ben az 5. szimfóniát, s végezetül Sosztakovics és az ifjú Daniel Safran (1923-1997) legendás 1946-os felvételét hallhatjuk az Op. 40-es cselló-zongora szonátából. Mi most kedvcsinálóként e két utóbbi művet ajánljuk meghallgatásra, az 5. szimfóniából azonban a WDR zenekar és Rudolf Barsaj felvételét, egy-egy youtube-linkről.


Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

Link az OPAC-ra
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc