Rendkívül sokszínű és gazdag decemberi zenei kínálat Pécsett

Idei utolsó év végi pécsi zenei ajánlónkat a Pannon Filharmonikusok vendégeként Pécsett a Kodály Központban fellépő Zágrábi Filharmonikusok, december 1-jén, csütörtökön este 7-kor kezdődő hangversenyével kezdjük, melyen elsőként az egyik legtermékenyebb 20. századi horvát zeneszerző, Boris Papandopulo (1906–1991) 1940-ben komponált Amfitrion című operájának nyitánya hangzik fel. Ezután Beethoven Hármasversenyében mutathatják megzenekar zenekar tudásukat a Jesko Sirvend vezényelte zágrábi zenekar tagjai, akikhez kiváló horvát szólisták csatlakoznak majd, Martin Draušnik hegedű-, Smiljan Mrčela gordonka- és Zrinka Ivančić zongoraművész személyében, a koncert második felében pedig Robert Schumann 4. szimfóniáját hallhatja a pécsi közönség.

Mi most 2. zongoraversenyének felvételével ajánljuk Papandopulo muzsikáját, a Bernard Haitink vezényelte Európa Kamarazenekarral Beethoven versenyművét, Schumann 4. szimfóniáját pedig a Leonard Bernstein vezényelte Bécsi Filharmonikusokkal.

December 2-án, pénteken este 9-kor a sokféle stílusban otthonos Konyha zenekar lép fel a Pécsi Est Caféban, ahol rockos, funkos, folk, pszichedelikus sőt country muzsikát is hallhatnak az idén hat éves csapat zenéjét kedvelők.

Másnap, december 3-án, szombaton este 9-kor az egyik nagy hazai partyzenekar, a Cloud 9+ lép fel a Pécsi Est Caféban, ahol a pécsi közönség is meghallgathatja, hogy milyen hihetetlenül jó érzékkel keverik a hiphop/r&b és a klasszikus rock hangzásait a modern dubstep és drum and bass elektronikus elemeivel.

pecsi_advent

December 3-án, szombaton kezdődik az idei Pécsi Advent igen gazdag kéthetes programkínálata, melynek 3-án este 6-kor a Pécsi Bazilikában sorra kerülő ünnepi megnyitóján a Fodor Gabriella vezette pécsi Schola Sancti Pauli kórus működik közre, míg vasárnap délután 4-től ugyanitt a Bátaszéki Pedagógus Kórus és Radnai Tamás orgonista lép fel műsorával.

De más helyszínen is lesznek programok, így már december 2-án este fél 6-kor a Széchenyi téren a Mecsek Kórus ad koncertet, új karnagya, a Junior Príma-díjas Balatoni Sándor vezényletével, míg másnap, december 3-án, szombaton este fél 6-tól ugyancsak a Széchenyi téren a Balásy Szabolcs vezette Voisingers koncertjére kerül sor, december 5-én, hétfőn este fél 6-kor pedig a Pécsi Gospel Kórus fellépésére, Pap Tamás vezényletével.

December 4-én, vasárnap délután 4-kor a Filharmónia Magyarország rendezésében, a Hotel Palatinus Bartók Termében a Desszert című sorozat Muzsikavalkád című koncertjére kerül sor. A dr. Lakner Tamás által moderált programban a Pécsi Szimfonietta működik közre, Stauróczky Balázs karmester vezényletével, a szólisták pedig Ócsai Annamária és Bognár Szabolcs énekesek lesznek, a Mozart, Kodály, Bach, Bernstein, Johann Strauss, John Williams, Rossini, Dvořak és Bartók műveket is tartalmazó programban. A várható jó hangulatot mi most Rossini és Bernstein örökzöldjeivel előlegezzük.

12345

Új zenés színházi pécsi premierre kerül sor a Pécsi Harmadik Színházban, ahol december 5-én hétfőn és 6-án kedden este 7. órától a Piaf-marche/Piaf-menet című előadást láthatja-hallhatja a pécsi közönség, mely a világhírű francia sanzonénekesnő, Edith Piaf (1915-1963) születésének tavalyi centenáriumára keletkezett az Újvidéki Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában. A Jászai-díjas Mezei Kinga által rendezett és főszereplésével játszott előadás idén nyáron elnyerte a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának Közönség-díját és Kisvárda Polgármesterének díját is. Mi most a tavalyi újvidéki premier előtti ajánlót és magát a kivetítve két nyelvre is lefordított, de eredeti, francia nyelvű előadást is Tisztelt Olvasóink figyelmébe ajánljuk.

https://www.youtube.com/watch?v=p2qmOozhdbA

https://www.youtube.com/watch?v=cRd6qhvlCl4

December 6-án, kedden este 7-kor különleges koncertre kerül sor a Kodály Központban, ahol a Csík János vezette Csík zenekar, valamint a kiváló szájharmonikás, hegedűs és énekes, Ferenczi György és Rackajam nevű zenekara ad elő közös műsort, Erzsébeti szvit címmel, melyet „Zenei átjáró a népi és a popkultúra között” szlogennel hirdetnek, „előzenekarként” pedig a kiváló énekes-dalszerző, Szabó Enikőt és zenekarát hallhatjuk majd.

Visszatérve a Pécsi Advent programjához, december 5-én, hétfőn délután 4-kor a Dóm Kőtárban a pécsi Szent Mór Iskolaközpont hangversenyére kerül sor, míg, 7-én, szerdán délután 4-kor ugyancsak a Dóm Kőtárban a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium gitár tanszakának hangversenyére, este fél 8-kor pedig a Canticum Pécsi Női Kamarakórus koncertjére, míg ugyanekkor a Székesegyházban a PTE Művészeti Kar Orgona Tanszakának adventi hangversenyére, a Széchenyi téren este 6-tól pedig a Szabó Lívia vezette Vocapella kórus koncertjére kerül sor.

braindogs

December 8-án, csütörtökön este 8-kor a Zsolnay Negyed E 78-as termében kerül sor a kitűnő nemzetközi lés hazai erőkből álló Braindogs zenekar újabb pécsi Tom Waits estjére, melyen a világ egyik legjobb soul-blues énekeseként számon tartott brit Ian Siegal mellé társul az osztrák énekes-gitáros, Ripoff Raskolnikov, valamint a Quimbyből Kiss Tibor és Varga Livius, valamint Varga Laca, Nagy Szabolcs és Frenk, akik vélhetőleg ismét elvarázsolóan idézik meg Tom Waits dalainak világát.

December 9-én, pénteken este 7-kor az egykori pécsi zenekarból ma már az ország egyik legnépszerűbb hip-hop underground zenekarává lett Punnany Massif lép fel a Kodály Központban, egy különleges, akusztikus koncert keretében, melyre országos turnéjuk állomásaként kerül sor, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel másnap, szombat este 7-kor megismételnek.

December 9-én, pénteken este 9-kor a Kosztolányi Dezső alakjáról nevet választó tízéves zenekari formáció, a sodró lendületű, lelkizős indie rockot játszó Esti Kornél lép fel a Pécsi Est Caféban, ahol előzenekaruk a fele annyi idős, „Pegazusok Nem Léteznek” nevű zenekar lesz.

December 10-én este 9-től a ZSÖK E78-as termében ad koncertet a népszerű Kowalsky meg a Vega formáció, akiknek előzenekara a Fangler’s lesz.

December 10-én, szombaton két etapra osztható program lesz a Pécsi Est Caféban: 9. órától a magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája ad koncertet, 11 órától pedig egy kiváló angol „oldschool” lemezlovas, Dj Vadim és a Punnany Massif három „hőse”, Wolfie, Dj R-nold és Szeki pakol össze egy kis késő éjszakai élő showműsort.

December 10-én, szombaton este fél 8-tól két hangversenyre is sor kerül a Pécsi Advent keretében: a Székesegyházban Papp Veronika orgonaestjét, a Dóm Kőtárban pedig a Híres Pannónia Régizenei Együttes Signum magnum című adventi műsorát hallhatja a pécsi közönség.

December 11-én, vasárnap este fél 8-kor egy kiváló pécsi orgonaművész, Köcsky Tibor adventi hangversenyére kerül sor a Pécsi Advent keretében a Székesegyházban.

Másnap, december 12-én, hétfőn délután 4-kor a Dóm Kőtárban a Liszt Ferenc Zeneiskola adventi növendékhangversenyére, este fél 8-kor pedig Timkó János Pál Bach Goldberg variációit adja elő a Dóm Kőtárban, s ugyancsak hétfőn este fél 8-kor, de már a Székesegyházban Dergez Zoltán és Dergez Domonkos orgonahangversenyét hallgathatják az érdeklődők.

December 13-án, kedden délután 4-től Arcangelo Corelli g-moll, „Karácsonyi” concerto grossójának előadásával folytatódik a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok Babzsák című sorozata, melyben ezúttal is Hrubi Zsuzsanna lesz a házigazda, az előadók pedig a Buborék Kvartett tagjai: Vass Ágnes és Németh-Tóth Tímea hegedű, Misányi Gabriella brácsa, Herczeg Nóra cselló.

Ugyancsak december 13-án, kedden délután 4-kor a Pécsi Advent keretében a Dóm Kőtárban lesz hallható a pécsi Janus Pannonius Gimnázium adventi műsora, míg este fél 8-tól a Székesegyházban a Balatoni Sándor vezette Mecsek Kórus és a Győri Kornél vezette Pécsi Vonósok közös adventi hangversenyére kerül sor.

December 14-én, szerdán délután 4-től a Székesegyházban a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium adventi műsorát hallhatják az érdeklődő pécsiek, akik este fél 8-tól a Dóm Kőtárban a Kunváriné Okos Ilona vezette Komlói Munkáskórust hallgathatják meg, vagy az ugyanekkor a Székesegyházban a Pécsi Tudományegyetem adventi műsorát.

December 15-énm csütörtökön délután 4-től a Székesegyházban a Pécsi Testvérvárosok Terei általános iskola kis és nagykórusa ad adventi műsort, míg ugyanekkor a Dóm Kőtárban a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda teszi ugyanezt. Este pedig fél 8-tól a Székesegyházban ifjú orgonisták mutatják be tudásukat, míg a Dóm Kőtárban a Kossuth-, Liszt- és Magyar Örökség-díjas Tillai Aurél vezette Pécsi Kamarakórus adja elő adventre válogatott műsorát.

Ugyancsak december 15-én, csütörtökön este 7-től hallhatják a Pannon Filharmonikusokat a pécsi zenebarátok a Kodály Központban, ahol az idei évadban nagyszerűen bemutatkozott Gérard Korsten vezényletével a koncert első felében Brahms d-moll zongoraversenyét adják elő, a kiváló Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely szólójával, majd Antonin Dvořák nálunk ritkán hallható 6. szimfóniáját szólaltatja meg a pécsi zenekar élén.

S még mindig december 15-e, csütörtök este 8 óra, amikor is a Zsolnay Negyed E78-as termében, az idén 15 éves Metronóm Jazz Klub keretében fel a JaMese, napjaink legizgalmasabb etno-jazz zenekara, amely Molnár Emese énekesnő szabad asszociációit és történeteit jeleníti meg zenében, melyek a pályakezdő népdalénekléstől vezettek el a könnyűzene és a dzsessz világába.

December 16-án, pénteken este 6-tól a Kodály Központban „Dó – Ré – Mi – musical dallamokkal a gyermekekért” címmel rendezik meg a Pécsi Jótékony Nőegylet idei Gálaestjét, melyen fellép Vermes Tímea operaénekes, aki egyben az est háziasszonya is, valamint Csengeri Attila és Mahó Andrea musicalszínészek, és Bókai Leila valamint Andrádi Zsanett, Bakos Boglárka, Berecz Uwe, Fogarassy Gergő, Kornis Anna, Kupcsik Anna, Mayer Szonja a Pesti Magyar Színház gyermekszereplői. A gálaesten – melynek bevételét és felajánlásait az 1997-ben alapított „Nekem nincs ebédem…” című támogatási programon keresztül a szegénységben élő gyermekek javára fordítják – felcsendülnek népszerű musicalek, többek között R. Rodgers–O. Hammerstein: A muzsika hangja, Webber: Az operaház fantomja, Morricone: Volt egyszer egy vadnyugat című műveiből és. az alkalomhoz illően karácsonyi dalok, és más kedvelt slágerek várják a nemes cél érdekében összegyűlt nagylelkű közönséget.

December 16-án este 9-től egészen másfajta zenére invitál a Pécsi Est Café immár negyedik Liz Fesztje, melyen a metál és hardcore punkzene fog dominálni.Iitt lesz a hardcore pécsi helytartója a Don Gatto; a „varacskos” punkzenében utazó Dirty Dawn; egy kis trash metál a messzi Szlovákiából a Wastage képviseletében; és az indokolatlanul kemény, szintén trash metált képviselő The Southern Oracle, de eljön az alföldi Döngölöm is és az egyik legismertebb hazai metálzenekar, a Cadaveres is.

Másnap, december 17-én, szombaton este 9-től a Pécsi Est Caféba, a 90-es évek egyik legmeghatározóbb rockzenekarának, a Rage Against The Machine-nek zenéjét hallhatja a pécsi közönség, ha nem is „eredetiben”, de egy ahhoz közelítő „Tribute” zenekartól, a Subscribe-tól.

December 17-én, szombaton a Kodály Központban, délután fél 4-kor és 5 órakor a Pannon Filharmonikusok Csigaház programja keretében Csigabá és Csiganyó, azaz Kiss Szabolcs és Szendrői Zsuzsanna az „Ezüst hegedűk” világába vezeti el a komolyzenével ismerkedő 3-8 év közötti fiatalokat, akik Martin Lászlóné Biró Zsófia, Endrei Eszter, Hoffner Kinga és Kálmán Izabel hegedűsökkel ismerhetik meg e varázslatos hangszer ezüstös fényű szépségeit.

Akik szelídebb, és igazán adventhez illő muzsikára vágynak december 17-én szombaton, azoknak a Pécsi Advent bazilikai programjait érdemes felkeresniük, melyeknek csúcspontjai egyaránt fél 8-kor kezdődnek: a Dóm kőtárban a Jóbbágy Valér Liszt-díjas karnagy vezette Schola Cantorum Sopianensis Vegyeskar adventi koncertje lesz hallható, míg a Székesegyházban két kiváló fiatal énekes, Kuti Ágnes szoprán és Benke József tenor, valamint Kovács Szilárd orgonaművész „Ave Maria” estjét hallhatják meg a karácsonyi lelkülettel az ünnepre készülődő, érdeklődő pécsiek.

December 18-án este 7-kor a Kodály Központban kerül sor a Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar évzáró hangversenyére, melyen a kiváló pécsi együttes karnagya, a ragyogó hangszereléseiről is ismert Szabó Ferenc vezényletével Haydn Katona szimfóniájának a címadást inspiráló 2. tételét, Bartók Béla Gyermekeknek című zongoraciklusának 2. kötettét és Dohnányi Ernő 19 évesen komponált Zrínyi nyitányának fúvószenekari átiratát adja elő. A koncert második felében pedig népszerű dzsessz- és könnyűzenei örökzöldeket hallhatnak a karácsony és az óévbúcsúztatás jegyében, így például W. C. Handy St. Louis Blues-indulóját és a Mikulás jön a városba című amerikai karácsonyi dal feldolgozását. Mi most egy négy évvel ezelőtti Kodály Központbeli koncertről Liszt Magyar fantáziáját és ráadásként Rákóczi indulós 15. magyar rapszódiáját ajánljuk figyelmükbe Szabó Ferenc János zongoraszólójával, majd pedig ifjabb és idősebb Johann Strauss egy-egy örökzöldjét, az Éljen a magyar gyorspolkáját és a Radetzky indulót ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Ugyanekkor, azaz december 18-án, vasárnap este 7-kor a Pécsi Bazilikáéban kerül sor az idei Pécsi Advent egyházmegyei záróünnepélyére, melyen a Capella Quinque Ecclesiensis működik közre.

piramis-evek

A karácsonyt megelőző héten két könnyűzenei eseményre is sor kerül: 22-én, csütörtökön a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban este 8-tól a Piramis évek című koncerten a Piramis együttes két legendás alakja, Révész Sándor énekes-gitáros és Závodi János gitáros, valamint társukul szegődött ifjú muzsikusok lépnek közönség elé, míg másnap, december 23-án, pénteken este 9-től a Pécsi Est Caféban két „tribute zenekar” ad koncertet, a Metallica hívőkből álló Metallust és az AC/DC követőkből álló Riff/Raff, utóbbiakat az eredetivel ajánljuk.

December 26-án hétfőn, karácsony másnapján a mára már meghatározó országos népszerűséget elért pécsi csapat, a Halott Pénz évzáró nagykoncertjére kerül sor, a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban.

December 27-én, kedden este 9-kor a Pécsi Est Caféban lép fel a négytagú Fish! nevet viselő formáció, akiknek vendége a Useme lesz.

Ugyancsak december 27-én kedden három különböző stílusú népszerű együttes fellépésével folytatódik az idei Winterfest fesztivál programja a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban, ahol az Ismerős Arcok, az Anna and the Barbies és a Hooligans szórakoztatja a pécsi közönséget.

December 28-án, szerdán este fél 8-tól a Pécsi Bazilikában lép fel a Filharmónia Magyarország pécsi Angster-bérletében Kovács Szilárd, a pécsi Székesegyház orgonistája és Tyimur Melnyik, ukrán származású, Bécsben élő ifjús hegedűs, akik, hangszereik irodalmának legszebb közösen előadható alkotásaiból is válogatva lépneka pécsi közönség elé.

December 28-án szerdán főként az ezredforduló népszerű hazai és külföldi sztárjaira építő előadók fellépésével folytatódik az idei 2. Winterfest of Pécs fesztivál programja, így hallhatjuk majd a Happy Ganget, Mr. Presidentet és a Groove Coverage-et is.

„Mi van a boldogsággal?” címmel a Kiscsillag zenekar ünnepi akusztikus koncertjére kerül sor december 29-én, csütörtökön este 7-től a Kodály Központban, ahol a Lovasi András vezette csapat vendége Németh Juci énekesnő lesz.

Ugyancsak december 29-én, csütörtökön este ifjú fellépőkkel folytatódik a 2. Winterfest of Pécs fesztivál programja, melyben fellép a Kaktus, az Ivan and The Parazol, a Margaret Island, a Mongooz and the Magnet és a Junkie Jack Flash.

December 30-án, pénteken este 7-kor kerül sor a Filharmónia Magyarország idei pécsi évzáró hangversenyére a Kodály Központban, ahol a 6 órai prológus után „Best of BFZ, avagy a zeneirodalom gyöngyszemei a karácsonyfa alá” címmel a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét hallgathatják meg a pécsi zenebarátok a Mester-bérlet keretében, Takács-Nagy Gábor vezényletével, Várdai István csellóművész közreműködésével. A műsoron Beethoven 3. Leonóra-nyitánya, Grieg 1. Peer Gynt – szvitje, Csajkovszkij Rokokó-variációi, Saint-Saëns Sámson és Delilájának Bacchanáliája, Dukas Bűvészinasa, Raveltőla Lúdanyó meséi és Mendelssohn Skót szimfóniájának fináléja szerepel a tervek szerint.

December 31-én DJ-k napja lesz a 2. Winterfest of Pécs fesztiválon, Andrew Junior, Bárány Attila, Metzker Viki, Katapult Dj, Doplex közreműködésével, akik közül mi most Metzker Viki és Dukai Regina közös klipjét ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zeeni szerkesztő
Fotók forrása: Internet


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc