Tillai Aurél: 36 kórusmű

Szerző: Tillai Aurél
Cím: 36 kórusmű
Alcim:
Kiadó: Pro Pannonia Kiadói Alapítvány
Kiadás ideje: 2010
Kiadás helye: Pécs

item-thumbnail

Mostani ajánlónkban a pécsi kórusmuzsika és zenei élet 2015. november 23-án 85. születésnapját ünneplő nagy Mestere, az Érdemes Művész és Pécs Város Díszpolgára cím mellett Magyar Örökség és Liszt-díjjal is kitüntetett kiváló pécsi karnagy és professzor emeritus zenepedagógus, zeneszerző, Tillai Aurél 36 kórusművét tartalmazó, 2010-ben, az akkori 80. születésnap alkalmából megjelentetett, s a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárából kikölcsönözhető könyvet ajánlom Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

A Pécsett született Tillai Aurél többek között Antal Györgynél folytatott főiskolai tanulmányait követően az 1950-es évek közepén volt a pécsi szakközépiskola zeneszerzés tanárának a maga is kiváló zeneszerzőként számon tartott Kincses Józsefnek növendéke, s első országos ismertséget hozó kórusművét 1960-as zeneszerzői vizsgájára írta. A Weöres Sándor versére írott Nádi csibét elsőként a Zeneakadémiáról érkező vizsgaelnök, Szervánszky Endre hallgatta meg – mégpedig felvételről háromszor is (!) – s elismerő szavai eljutottak Bárdos Lajoshoz is, aki hasonlóképpen nagyra értékelte az ifjú komponista kvalitásait. Hasonló „zeneszerzői sikert” aratott az 1962-ben Ápriliy Lajos versére komponált Tavaszodik című kórusmű is, melyről két évvel később Kodály Zoltán érdeklődött, hogy „Kiadták-e már?”, s azt is megjegyezte, hogy „Ügyes”.

Az öt évvel ezelőtt, 2010-ben kiadott, 36 kórusművet tartalmazó könyvben természetesen mindkét kórusmű megtalálható, az egyneműkarok csokrát épp a Nádi csibe nyitja, míg a Tavaszodik a könyvet nyitó vegyeskarok között kapott helyet, mivel a komponista erre az „apparátusra” is átírta. Utóbbihoz hasonlóan az egyik legismertebb és külföldön is legnépszerűbb Tillai-kórusmű, Berze Nagy János baranyai gyűjtése nyomán komponált és az Iavsivka Mátyás vezette Janus Pannonius Gimnázium Leánykara által bemutatott Zengő felett is a vegyeskarok között kapott helyet, melyet szerzője a Mecsek Kórusnak ajánlott.

A Tillai Aurél 36 kórusművét tartalmazó kötet a Janus Pannonius halálának 500. évfordulójára 1972-ben komponált és a felkérő Ivasivka Mátyásnak ajánlott Pro pace (A békéért) című kórusművel kezdődik, de a vegyeskarok között megtalálható benne a Kölcsey Ferenc versére írott Zrínyi második éneke, a Bényei József Csontváry-képek ihlette versére komponált Kocsizás újholdnál Athénban, valamint az elmúlt másfél évtized terméséből a Cantate Domino, a Stabat Mater és a Dicsőült helyeken. Az egyneműkarok szintén nagyon szépen tematikus rendben összeállított kínálatában pedig Weöres Sándor Ugrótáncának és Szabó Lőrinc Hörpentőjének megzenésítését, a Fodor András által Kodály emlékének szentelt Az énekmondót, a karácsonyi tematikájú Puer natust és az Ave Mariát is megtaláljuk, s a kötet a különböző népdalokból készített kórusművekkel zárul. Az Italaulu (Finn esti dal) után tolnai és délvidéki népdalokat hallhatunk, majd a Balatoni nótákat a Mohácsi köszöntő és a Dunántúli népdalok követik, végül a német Frühlingsbotschaft (Tavaszi hír) ciklus zárja Tillai Aurél 2010-es kóruskötetét. Pedagógiai munkásságát mutatja, hogy a már kétszer is említett jó barát, Ivasivka Mátyás mellett, nem feledkezett meg kiváló egykori tanítványairól, így például Kertész Attiláról, Halmi Gáborról, Hoppál Péterről és a feleség Tillainé Merácz Ágnesről sem, akiknek egy-egy mű ajánlása szól. Ajánlásul a Zengő felett egyneműkari előadását halljuk a Testvérvárosok Terei Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola 2008-as jubileumi hangversenyéről, Tillai Tímea ének- és Gyöngyösi István zongoraszólójával, Tillainé Merácz Ágnes vezényletével.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc