Bob Chilcott: Five Days that Changed the World

Szerző: Bob Chilcott
Cím: Five Days that Changed the World
Alcim: for upper voices, SATB, piano, and optional timpani
Kiadó: Oxford University Press
Kiadás ideje: 2013
Kiadás helye: London

item-thumbnail

Mostani ajánlónkban egy az idei, 2015-ös pécsi Europa Cantat alkalmával a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtára által beszerzett kottát ajánlunk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, mely csupán töredéke annak a jeles kórusesemény alkalmával megvásárolt populáris és komolyzenei kottakiadványnak és lemezeknek, melyek azóta kölcsönözhetőek könyvtárunkból.

Az idei Europa Cantaton is felhangzott mű, a Five Days that Changed the World (Öt nap, amely megváltoztatta a világot) szerzője az idén 60 esztendős brit kóruskomponista, énekes és karnagy Bob Chilcott (1955–), aki a cambridge-i King’s College-ban kezdte énekesi pályáját – többek között, mint Fauré Rekviemjének szólistája a Pie Jesu tételben – majd 1985–1997 között, mint a világhírű angol énekegyüttes, a King’s Singers tagja vált ő is világszerte ismertté. Ezt követően pedig, mint főleg gyermekeknek és ifjúsági kórusoknak írott művek komponistája ismert és közkedvelt világszerte. Művei között találunk egy dzsessz misét (A Little Jazz Mass) és egy a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kórusciklust This Day (Ez a nap) címen, de eddigi legnagyobb szabású művét 2013-ban alkotta meg a Fiatal Énekesek Worchesteri Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválja számára, az ajánlónkban is szereplő kompozícióval.

A Five Days that Changed the World ötletét a szövegíró Charles Bennett (1954) és Chilcott közösen találta ki, a témát az emberiség történetének általuk legfontosabbnak ítélt öt világ-megváltoztató pillanatára fókuszálva. A „magas hangokra”, 4-szólamú vegyeskarra, zongorára és üstdobra írt, mintegy negyedórányi kórusmű zenei megvalósítása tökéletesen igazodva e tematikához egyaránt merít a 20. századi zene ritmikai hatásából – Orff ostinato-technikájából és a dzsesszből –, de alapját mégis leginkább az angol kóruskultúrára is jellemző és a populárisabb könnyűzene világát sem megtagadó világos dallamépítkezés jellemzi, melyet Chilcott remekül oszt meg az énekelt szólamok és a zongora, sőt az üstdob között.

Az Öt nap, amely megváltoztatta a világot tételcímei:

  1. 1455. március 29. szerda: A könyvnyomtatás feltalálása.
  2. 1834. augusztus 1. péntek: A rabszolgaság eltörlése
  3. 1903. december 14. hétfő: Az első motoros (repülőgépes) repülés
  4. 1928. szeptember 28. péntek: A penicillin felfedezése
  5. 1961. április 12. szerda: Az első ember a világűrben

A békét és az emberiség legjobb hagyományait visszhangzó mű szövegéből csak két gondolatot emelnék ki a Gagarin űrrepüléséről szóló záró tételből: „Láttam, hogy milyen szép a mi bolygónk… De láttam Isten arcát is.”

Rendhagyó módon a könyvtárunkban mind kotta, mind CD formájában hozzáférhető művet hangzó mellékletként most egy olyan youtuibe-linkkel is ajánljuk, mely a szerző, Bob Chilcott által vezényelt 2013-as, a Worchesteri Katedrálisban megtartott ősbemutatón készült a Five Days that Changed the World (Öt nap, amely megváltoztatta a világot) című kórusműről.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc