A Pécsi Szimfonietta és Gergely László hegedűművész

Szerző: Vivaldi, Antonio
Cím: A négy évszak
Alcim:
Kiadó: Pannonicum
Kiadás ideje: 2014
Kiadás helye: Pécs

item-thumbnail

A zenetörténet egyik legnépszerűbb versenyművét, Antonio Vivaldi A négy évszak című négy hegedűversenyből álló ciklusát vette lemezre 2014-ben a Pannon Filharmonikusok színházi és szimfonikus kamarazenekari formációja, a 2003-ban megalakult Pécsi Szimfonietta és hegedűművész szólistája és művészeti vezetője, Gergely László, akivel a baranyai és dél-dunántúli ifjúsági koncertek során több ezer ifjú zenebarát ismerkedhetett meg Vivaldi örökzöldjével, emellett Gergely László 60. születésnapján, 2015. március 8-án a Hotel Palatinus Bartók Termében a Tavasz és Tél című versenyművet a nagyközönség előtt is előadták.

Gergely László 1955. március 8-án született Marosvásárhelyen. Tanulmányait a kolozsvári Zeneművészeti Akadémián folytatta, ahol 1978-ban hegedűművész diplomát szerzett. Tíz évig volt a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia művésze, emellett a helyi Eufonia vonósnégyes tagjaként sikeres kamaraművészi pályát futott be, s több éven át első hegedűse volt a Cameratat Transsylvanica kamarazenekarnak is. Gergely László 1988-ban lett a Pécsi Szimfonikus Zenekar tagja, majd egy évre rá koncertmestere, 2003-tól pedig a Pécsi Szimfoniettáé. 1989-2003 között a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanított, 1997-től pedig a PTE Művészeti karának oktatója. Gergely László 2009-ben elnyerte a Pannon Filharmonikusok az Év zenekari művésze címét. Szólistaként és vonósnégyessel számos országban koncertezett, így többek között az egykori Szovjetunióban, Bulgáriában, Franciaországban és Németországban.

Gergely László és a Pécsi Szimfonietta a Pannon Filharmonikusok saját kiadásában megjelent CD-jén, mely Zeneműtárunkban nemcsak a helyi – tehát csak helyben hallgatható –, de a kölcsönözhető felvételek között is megtalálható egy-egy példányban, Vivaldi Négy évszakát egy olyan mérsékelten modern felfogásban hallhatjuk, mely nem nélkülözi a korszerű régizenei megközelítés elemeit sem, ugyanakkor azok vadhajtásai nélkül tud érzelemgazdag és minden korosztály számára izgalmas és érdekes is lenni, így nyugodt szívvel ajánlom minden Tisztelt Olvasónknak, akár a Zeneműtár többi Négy évszak felvételével való összevetést is felkínálva.

Addig is, amíg emiatt fölkeresik a Csorba Győző Könyvtárat, hadd nyújtsunk egy kis viszonylagos teljességet át a Tavasz című hegedűversennyel, Gergely László és a Pécsi Szimfonietta előadásában.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

 

Vivaldi: A négy évszak: A tavasz: 1. t.: Allegro 3p14 – Gergely László és a Pécsi Szimfonietta

Vivaldi: A négy évszak: A tavasz: 2. t.: Largo 2p34 – Gergely László és a Pécsi Szimfonietta

Vivaldi: A négy évszak: A tavasz: 3. t.: Allegro 4p15 – Gergely László és a Pécsi Szimfonietta
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc