Zenei csemegék a 60 éves Pécsi Ércbányász Fúvószenekar repertoárjából

2017. május 28-án, vasárnap este 7-kor tartja 60 éves jubileumi hangversenyét a Kodály Központban a Szabó Ferenc vezette Pécsi Ércbányász Fúvószenekar, mely 1957-ben alakult a Pécsi Uránércbánya Vállalaton belül, volt katonazenészek közreműködésével, a vállalatnál dolgozó amatőr muzsikusokból, Bartos György karnagy vezetésével. 1959-től Tölgyessy Tibor – volt színházi zenész – vette át az együttes irányítását, akivel 11 éven át már igyekeztek értékes zeneművekkel bővíteni a főleg hagyományos fúvószenére építő repertoárt.

A Tölgyessyt követő Decleva Lászlótól 1972-ben Apáthy Árpád vette át a zenekart, amely a vele együtt töltött 16 év alatt Magyarország egyik meghatározó amatőr fúvószenekarává vált, mely hazai és nemzetközi verseny és fesztiválszereplések mellett a Magyar Rádió és a lemezgyártónál rögzített felvételekkel is öregbítette a pécsi fúvószenei élet hírnevét. A rendszerváltás környékén előbb Háry Balázs, majd Kerekes Csaba vezette az együttest, melyet 1991 második felében vett át Szabó Ferenc, a Pécsi Szimfonikus Zenekar ütőhangszeres szólamvezetője, akivel az elmúlt negyedszázadban továbbra is a magyar amatőr fúvószenekari mozgalom egyik élvonalba tartozó zenekara tudott maradni a Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar, mely 1994-ben megnyerte a Siklósi Várfesztivált és versenyt, s rendszeres résztvevője a pécsi Bordalfesztiváloknak is.

Emellett Szabó Ferenc vezetésével és többnyire saját hangszereléseivel a zenekar folytatta az Apáthy Árpád által elkezdett, a szimfonikus örökzöldeket és ritkaságokat fúvószenekari átültetésben megszólaltató tevékenységét, mellyel a magyar zenekarok között az egyik legaktívabb együttesnek számít e téren. Egyik első különlegességük Paganini 24. caprice-ának fúvószenekari meghangszerelése volt, melyet 1993 májusában adtak elő a Liszt Teremben, a Pécsi Szimfonikus Zenekart vezető angol karmester, Howard Williams vezényletével, a tenorkürt-szólista az azóta elhunyt kiváló pécsi harsonás, Bencze Zsolt volt.

Szabó Ferenc szinte az egész zenetörténetre kiterjedő fúvószenekari hangszerelési tevékenységében néhány kiemelkedő csúcspont volt Schubert „nagy” C-dúr szimfóniájának lassú tétele, Saint-Saens Az állatok farsangja című művének átültetése, Kodály Zoltán Háry szvitjének, valamint Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyének, Haláltáncának és Magyar fantáziájának fúvószenekarra történt meghangszerelése. Utóbbit húsz éve, a 40 éves jubileumi koncerten Király Csaba szólójával Howard Williams vezényelte, míg öt évvel ezelőtt a Kodály Központban Szabó Ferenc vezényelt, a szólista pedig fia, Szabó Ferenc János volt, aki ráadásként Liszt 15. rapszódiáját a Rákóczi indulót adta elő.

 

A zenekar saját tagjai – mint például Ritter János, Korb Angéla, Vezér András, Szilágyi Orsolya klarinétosok, Vörös Ildikó piccolo fuvolás, Valkai Lajos, Kerekes Csaba és Neumann Péter trombitások, Gida Attila baritonkürtös és mások – mellett, a pécsi, a hazai és a nemzetközi zenei élet olyan kiváló szólistáival lépett közönség elé, mint Tamás János és Solymosi Péter trombitások, Bencze Zsolt és Bencze Csaba harsonások, Szentpáli Roland és Sztepánovics Gábor tubások, Király Csaba, Szabó Sz. Dániel és Szabó Ferenc János zongoristák, Kováts Kolos, Massányi Viktor és dr. Benke József operaénekesek, vagy a világ egyik legjobb eufónium művészeként számon tartott angol Steven Mead, akivel 2009-ben adtak hatalmas sikerű koncertet a Park moziban. Erről a koncertről Arban Velencei karneválját idézzük Steven Mead eufónium szólójával, Szabó Ferenc hangszerelésében és vezényletével, majd ifjabb Johann Strauss Éljen a magyar! gyorspolkáját ugyancsak Szabó Ferenc vezényletével, végül idősebb Johann Strauss Radetzky indulóját halljuk Steven Mead vezényletével az idén 60 éves Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar előadásában.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
Fotó: internet

Zenei csemegék a 60 éves Pécsi Ércbányász Fúvószenekar repertoárjából

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc