Településtörténeti gyűjtő- és kutatóprogram indul Alsómocsoládért

Az április 22-i Elszármazottak Napján DICSŐ László polgármester hivatalosan bejelentette, hogy az önkormányzat nevében együttműködési megállapodást írt alá a pécsi székhelyű, de megyei feladatokat ellátó Csorba Győző Könyvtár igazgatójával, MISZLER Tamással.

A közös célkitűzés országosan egyedülálló mintaprogramként, teljes településtörténeti kutatás elindítása Alsómocsoládon. A megyei könyvtár részéről PAP Dávid Zoltán, a Helytörténeti Gyűjtemény osztályvezetője, míg helyben BALOGH Anikó IKSZT vezető, az Alapítvány Alsómocsoládért szervezet kuratóriumi elnöke lett a koordináció felelőse.

A várhatóan legalább 1,5 – 2 évig tartó program több részre tagolódik.

I. szakasz – A közös munkaterv egyeztetésének elsőkénti eredménye lesz egy FELHÍVÁS összeállítása. Ezt nem csupán a helyiek, hanem minden regisztrált, a település volt lakója, vagy csak idekötődő személye szórólapon és/vagy levélben megkapja. Ebben arra kérnek meg mindenkit, hogy a tulajdonukban lévő és közéleti tartalommal is rendelkező régi fotót, tablót, térképet, képeslapot, plakátot, szórólapot vagy mozgóképet (majd több meghatározott időben és helyen) CSAK MÁSOLÁS céljára bocsássa rendelkezésre. A feldolgozásban a Csorba Győző Könyvtár (Pécs) részéről a III. Kulturális Közfoglalkoztatási Program több közfoglalkoztatottja is részt vesz.

II. szakasz – Közigazgatás. A település volt és jelenlegi intézményeinek, civil szervezeteinek, egyházi okiratainak az összegyűjtése. Ezt a közgyűjteményi intézményekre vonatkozó, szakmai szempontok szerinti kutatása és összegzése követi.

III. szakasz – A lakosságtól másolásra kölcsön kapott és a feltárt intézményi archívumok immár digitalizált dokumentumainak a tematikus közzététele a település és a Csorba Győző Könyvtár (Pécs) honlapján. A programot az eredmények bemutatása zárja, a tervek szerint Alsómocsoládon, nyilvános konferencián.

Kérjük, hogy a későbbiekben is figyeljék a témával kapcsolatos tájékoztatást, köztük a program elindulásáról szóló film-összeállítást a település honlapján!

Forrás: http://alsomocsolad.hu

Településtörténeti gyűjtő- és kutatóprogram indul Alsómocsoládért

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc