Megújuló települési könyvtáraink

A Csorba Győző Könyvtár által ellátott baranyai települések könyvtárai folyamatosan fejlődnek. Intézményünk 283 településen szolgáltat jelenleg, ebből 59 településen könyvtárbusz járja a vidéket. Könyvtárunk a fenntartó települési önkormányzatokkal együttműködve folyamatosan dolgozik a szolgáltató helyek fejlesztésén. A most bemutatásra kerülő három települési könyvtár is a közelmúltban újult meg. 

Megújuló települési könyvtáraink

– Klikk a nagyobb mérethez! –

Bár

Bár község Baranya megyében, a Mohácsi járásban található. A településen jelenleg 530 fő él. A falu nagy része német nemzetiségű. A település központjában áll a Faluház, ahol a könyvtár is található. 2016-ban egy, a Nemzeti Kulturális Alapnál elnyert bútorfejlesztési pályázat keretein belül megújult, illetve intézményünk számítógéppel, nyomtatóval is fejlesztette a szolgáltatóhelyet. 2016-os adatok alapján az állomány 3838 db dokumentum (könyv és DVD), és emellett 6 folyóirat is gazdagítja a kínálatot. A bári könyvtár a tavalyi évben csatlakozott a KönyvtárMozi szolgáltatáshoz, amely igen népszerű a falu lakosságának körében.

 

A bári könyvtár belső terei

 

Tótszentgyörgy

Tótszentgyörgy a Baranya aprófalvai közül is a legapróbbak közé tartozik, a maga 146 lakójával. A község a Szigetvári járás része, és a megye keleti felében található. A szolgáltatóhely eszközállománya az elmúlt év végén számítógéppel, nyomtatóval, projektorral, vetítővászonnal és televízióval bővült. Az eszközfejlesztések mellett a könyvtár épülete is megújult, a helyi önkormányzat anyagi ráfordításának köszönhetően. A felújítás során az épület akadálymentesítésére is sor került, így már kerekesszékesek is igénybe vehetik a település könyvtári szolgáltatásait.  A könyvek, DVD-k, CD-k és hangoskönyvek kölcsönzése mellett 4 féle folyóirat olvasására is van lehetőség.  A könyvtár olvasóinak természetesen lehetőségük van számítógép- és internet használatra is, a szolgáltatások igénybevételéhez összesen 4 darab asztali számítógép áll a használók rendelkezésére.

 

A tótszentgyörgyi könyvtár

Drávafok

A település a Sellyei járás részeként az ország területfejlesztési szempontból egyik leghátrányosabb helyzetű térségében helyezkedik el. A település még 2006-ban csatlakozott a megyei könyvtárellátáshoz. Az általános iskolában került kialakításra egy szolgáltatóhely, ami a tanárok, iskolások és a lakosság könyvtári ellátását végezte. 2016-ban döntöttek a szolgáltatóhely költözése mellett, de az iskolai könyvtár továbbra is működik. A tavalyi év végén a Csorba Győző Könyvtár letéti állományát a Művelődési Házban kialakított könyvtár helyiségben helyezték el. Az átköltöztetett könyvtár teljesen új bútorzatot kapott, illetve számítógéppel és további eszközökkel (TV, DVD-lejátszó, hangosító berendezés, fényképezőgép, projektor, vetítővászon, nyomtató) gazdagodott. Az új helyen kialakításra került egy gyermeksarok, ahol a kisebbeket mesekönyvekkel és játékokkal teli válogatóláda, puha szőnyeg és párnák, míg a nagyobbakat társasjátékok, babzsákok és persze ifjúsági irodalom várja. A felnőttek és gyerekek összesen 10 féle rendszeresen járó folyóirat közül válogathatnak, illetve a könyvtár teljes állományából kölcsönözhetnek, ami jelenleg közel 2000 dokumentumból áll. Az olvasóknak lehetőségük van számítógép- és internethasználatra, ehhez összesen 6 számítógép áll az olvasók rendelkezésére.

A megújult drávafoki szolgáltató hely

 

 

Szöveg: Bencsik Edit, Szöllősi Gréta, Vasvári Gergely, Szeifer Csaba

Fotók: Földesi Mihály


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc