Legújabb szolgáltatásunk: a FilmPakk

Új szolgáltatást indít a Csorba Győző Könyvtár novembertől. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából megvalósult FilmPakk projekt elsősorban a települési szolgáltató helyeink KönyvtárMozi programjait egészíti majd ki. 

Legújabb szolgáltatásunk: a FilmPakk

– Klikk a nagyobb mérethez! –

Hogy mi is az a FilmPakk?

A FilmPakk egy olyan dokumentum-csomag, amely a Nemzeti Audiovizuális Arcivumából válogatott népszerű animációs és játékfilmekhez kínál tematikus segédletet KönyvtárMozi foglalkozások megtartásához. A csomagban található dokumentumokkal célja – a magyar filmkultúra kiemelkedő értékeinek megismertetése mellett – az olvasás népszerűsítése a nézőközönség életkorának megfelelő kínálattal.

A FilmPakkok kialakításához a Csorba Győző Könyvtár munkatársai a NAVA több mint 500 filmet tartalmazó kínálatából válogattak ki összesen 32 alkotást az animációs filmek, a kötelező olvasmányok filmadaptációi, valamint a magyar klasszikus játékfilmek közül. A KönyvtárMozik legnépszerűbb filmjeihez kapcsolódva esetenként 5-20 dokumentumot, szakmai segédanyagot – új és antikvár könyveket, CD-ket, DVD-ket, diafilmeket, társasjátékokat emeltek a projekt munkatársai. A pakk fontos része a „mozigépésznek” szóló útmutató, amely a vetítések utáni foglalkozásokhoz, beszélgetésekhez nyújthat segítséget. A KönyvtárMozi füzetekben filmismertetők, a rendező, az író és a főszereplők életrajzi adatai, érdekességek és kvízjátékok, a mellékletben filmkritikák vannak, amelyek segítségével könnyebben fel lehet készülni a foglalkozásokra.

A novembertől induló szolgáltatásban a kiválasztott filmpakkot a KönyvtárMozi hálózathoz csatlakozott települési könyvtárak öthetes időtartamra igényelhetik a Csorba Győző Könyvtár hálózati referenseink keresztül. A helyszíni vetítések és az azt követő beszélgetések után a csomagban megtalálható dokumentumokat az adott könyvtárba beiratkozott olvasók igény szerint ki is kölcsönözhetik.

A gyerekeknek szóló pakkok tematikája a mesefilmekhez illeszkedve olyan tudásanyagok bővítését is lehetővé teszi, amelyekre az óvodai foglalkozások, vagy az iskolai tanórák keretében nem jut elég idő. A felnőtt korosztály számára összeállított pakkok pedig lehetőséget biztosítanak a régebben megszerzett ismeretek felelevenítésre, a film által érintett történelmi korszak áttanulmányozására, valamint az alkotók és a szereplők életének, művészi pályafutásának megismerésére.

Az új szolgáltatást mind a 9 baranyai ellátási térség egyegy könyvtárában kipróbálták munkatársaink és az első tapasztalatok kedvezőek voltak. Mindenütt jó hangulatú, tartalmas foglalkozások, beszélgetések zajlottak. Az elégedettségi kérdőívek alapján a könyvtárosok hasznosnak találták az új szolgáltatást.

A jövőben a célcsoportokat és a pakkok tematikáját a beérkező igények mentén tervezzük bővíteni és a pakkokat mindenkor a legfrissebb kiadványokkal kiegészíteni. Célszerű és örvendetes volna, ha az új szolgáltatást nemcsak a Baranya megyei könyvtárellátási szolgáltató rendszer könyvtárai használnák, hanem a nyilvános könyvtárak, iskolák is, hiszen komplexitásuk révén „mozi” nélkül is kiválóan használhatóak forrásanyagként.

A projekt munkatársai: Pajor Zsófia (projektkoordinátor), Kárpáti Szlávna, Márkus István, Mizerák Andrea

A FilmPakkokról további információ olvasható a filmpakk.csgyk.hu oldalon.  A szolgáltatással kapcsolatos kérdéseket, kéréseket kollégáink a filmpakk@csgyk.hu címen várják.


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc