Komoly-, könnyű-, nép- és filmzenékben gazdag februári farsangi zenei kínálat Pécsen

Februári pécsi zenei programajánlónkat a szokásos könnyűzenei fő helyszín, a Pécsi Est Café február 3-i, pénteken este 9-kor kezdődő koncertjével kezdjük, melynek főszereplője a miskolci illetőségű, ír kocsma-punkot játszó Paddy and the Rats, melynek muzsikájára azonban a skót és kelta népdalok és tengerészdalok, valamint a punk klasszikusok is hatottak, így vélhetően most is fergeteges jó hangulat várható, melyhez vendégzenekarként a budapesti „csajbanda”, a rockos zenét játszó Sniffyction csatlakozik.

Másnap február 4-én, szombaton este 9-től a Pécsi Est Caféban egy igen színes koncertprogramra kerül sor: elsőként a 2012-ben alakult, de már nemzetközileg is jegyzett banda, a hatvanas évek pszichedelikus őserejéből és a beatből táplálkozó zenéjű Middlemist Red lép a pécsi közönség elé, vendégként a tavaly márciusban alakult pécsi alternatív csapat, a Midori és a szintén pécsi, surf-rock trió, a Grizzly Vibrations lép fel velük.

Aki ugyanaznap, másfajta, lágyabb, a természet ihlette muzsikákra vágyik, annak február 4-én este 6-tól a Kodály Központba érdemes elmennie, ahol a Pannon Filharmonikusok adják elő Kocsis Zoltán emlékére, a világhírű zongoraművész-karmester által összeállított „Ihlető természet” című koncertprogramot, melyet most majd Bogányi Tibor, a pécsi zenekar vezetőkarmester vezényel majd. A műsorban először a francia romantikus mester, Camille Saint-Saëns Phaeton című, a görög mitológia tragikus sorsú alakjának emléket állító szimfonikus költeménye hangzik fel, majd ugyancsak tőle, mint kora nemzetközi hírű – és öt zongoraversenyt komponáló – zongoraművészétől az „Egyiptom” alcímű 5. zongoraverseny, melyet az a nemzetközi zenei életben is a nagyon jók között jegyzett, Kocsis Zoltán által is elismert, kiváló zongoraművész, Balog József ad elő, aki 2007-ben a 2. Pécsi Liszt Ferenc emlékére rendezett zongoraverseny győztese volt.

A koncert második felében pedig Beethoven természetpoézisének halhatatlan remeke, a 6. F-dúr Pastorale szimfónia hangzik fel.

Február 7-én, kedden, délután 4-től a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Babzsák című 3 éves korig szóló „utánpótlás-nevelő” sorozatának újabb részére, melynek keretében a zenekar tagjaiból álló Buborék Kvartett (Vass Ágnes és Németh-Tóth Tímea – hegedű, Misányi Gabriella – mélyhegedű, Herczeg Nóra – gordonka) Franz Schubert a-moll „Rosamunda” vonósnégyesét adja elő a kicsiknek és kísérőiknek.

Február 9-én, csütörtökön este 7-kor ismét a Kodály Központban lép fel Zorán, akinek mostani pécsi unplugged koncertjéről úgy szól a hivatalos piár, hogy „Zorán, ahogy megszokhattuk… és Zorán, ahogy még sosem: hegedűvel, ütősökkel, harmonikával…”, s az összeállításban a már jól ismert közkedvelt dalok mellett, ritkán hallhatóakat is hallhatunk majd.

Ugyancsak február 9-én, csütörtökön este, de már 8 órától és a ZSÖK E78-as termében lép fel a Magyarországról még Szűcs Gáborként a blues hazájába, Amerikába távozott kiváló gitáros, aki énekes-gitárosként is meghódította, immár Little G Weevilként az „új hazát”. Mostani pécsi koncertjére pedig magával hozta állandó dobosát, Daniel Harpert, akivel régebbi és újabb számait és blues örökzöldeket is előadnak majd.

Február 10-én, pénteken este 7-től „Farsangi karnevál a Kodály Központban” címmel rendez koncertet a Filharmónia Magyarország. A Mester-bérletben sorra kerülő koncerten Dvořák Karnevál nyitánya, Sosztakovics 2. jazz szvitje és Orff Carmina buranája hangzik fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara, Szemere Zita szoprán, Horváth István tenor és Haja Zsolt bariton közreműködésével, Dénes István vezényletével.

Másnap, február 11-én, szombaton délután fél 4-től és 5 órától a Kodály Központban kerül sor a Pannon Filharmonikusok Csigaház című 4-8 éveseknek szóló sorozatában a „Zeneszó a királyi udvarban” című előadásra, melyben Tímár Judit és Codeluppi-Szabó Gabriella fuvola- és Herpay Ágnes fagottművészek működnek közre, a házigazda pedig ezúttal is Csigabá és Csiganyó, azaz Kiss Szabolcs és Szendrői Zsuzsanna lesznek.

Igen gazdag és sokszínűen érdekes hétvége lesz február második hetében a Pécsi Est Caféban, merthogy február 10-én pénteken este 9-kor az egykori Kistehén zenekar metamorfózisából keletkezett és ma már rendkívül népszerű Intim Torna Illegal együttes lép a pécsi közönség elé, másnap, 11-én szombaton este 9-kor a régi magyar slágereket és rock örökzöldeket játszó Zorall koncertezik a Pécsi Est Caféban, vasárnap este 7-kor pedig az egyik legfoglalkoztatottabb magyar dobos, Markó Ádám interaktív dobkurzusára kerül sor ugyanitt.

Aki február 12-én vasárnap gyengédebb, de azért kellően hatásos dallamokra vágyik, annak érdemes felkeresni délután 4-kor a Hotel Palatinus Bartók Termét, ahol a Filharmónia Magyarország pécsi Desszert sorozatában dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, a PTE Művészeti Kara dékánjának moderálása mellett a Neumayer Károly Liszt-díjas karnagy vezette Zsolnay Wind Orchestra „A fúvóka” című, a fúvóshangszereket és zenekart bemutató műsorára kerül sor kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Február 14-én, kedden, s ami ennél is fontosabb Valentin Nap estéjén – ha nem is kizárólag – elsősorban szerelmes párokat szólítja meg és várja a Kodály Központba este 7 órától a Pannon Filharmonikusok együttese, mely a kiváló musical-énekesnő, Polyák Lilla és a Pécsett jól ismert és rendkívül népszerű tangóharmonikás, David Yengibarian közreműködésével és a német Christian Schumann vezényletével egy nagyszerűnek ígérkező latin estre várják a pécsi közönséget. A főleg Astor Piazzolla műveire építő programban mellette Ravel Alborada del graciosóját, Alberto Ginastera Pampaena No. 3. című a pampák ihlette szimfonikus költeményét, Manuel de Falla Spanyol táncát és Arturo Marquez No. 2-es Danzónját is hallhatjuk majd.

Ugyancsak február 14-én, kedden este 9-kor, a Zsolnay Negyedben, a PTE MK Zeneművészet Intézet Liszt Ferenc Hangversenytermében adnak nagyszabású hangversenyt a pécsi intézet kiváló művésztanárai. Bánky József, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművész, Bazsinka József, Liszt-díjas tubaművész, Bencze Csaba, Junior Príma díjas harsonaművész, Beregi András, tubaművész, Farkas István Péter, harsonaművész, Fodor Gabriella, zongoraművész, Gyermánné Vass Ágnes, Liszt-díjas hegedűművész, Huszics Ibolya, zongoraművész, Körtesi András, zongoraművész, Ludmány Emil, brácsaművész, Pólus László, Ferencsik-díjas csellóművész, Sztankov Iván, gordonművész, Timkó János Pál, zongoraművész többek között Bach, Corelli, Beethoven, Chopin, Rachmanyinov, Bánky József műveket adnak elő.

Mi most Fodor Gabriella és Körtesi András előadásában Ravel Bolerójának kétzongorás változatát ajánljuk a tavaly májusi nagysikerű 20 éves művészeti kari koncertről.

Napjaink egyik legzseniálisabb ifjú magyar dzsessz-zongoristája, a Trio á lá Kodály vezetőjeként is ismert és műfajközi határokat átlépő Oláh Dezső lép közönség elé február 16-án, csütörtökön este 8-kor a Zsolnay Negyed E78-as termében. Az öccsével, Oláh Péter bőgőssel és Pecek lakatos András dobossal alkotott triójukkal a nemrég rögzített „Reflexiók Bartók Román népi táncok című művére” című alkotásukat adják elő, mellyel a 20. századi magyar zene Kodály mellett másik óriásának Bartók Bélának népzenei gyűjtésen alapuló művének „dzsesszes olvasatát” tárják ezúttal a pécsi közönség elé.

Sajnálatos módon egy másik crossover jellegű, nagyszabású koncertre is ugyanekkor kerül sor Pécsett, azaz február 16-án, csütörtökön este 7-től napjaink egyik legkiválóbb, Oscar, Grammy és Golden Globe díjas német zeneszerzőjének, Has Zimmernek legnépszerűbb és legismertebb filmzenéiből hallhatnak majd reprezentatív válogatást a pécsi zenebarátok. Az est Golden Globe díjas sztárvendége, az ausztrál Dead Can Dance együttes egykori énekesnője, Lisa Gerrard, aki a 2000-es Glaidátor című filmben dolgozott együtt Zimmerrel. De hallhatunk majd részletet az Esőemberből, a Karib tenger kalózai, a Csillagok között, a Batman, a Da Vinci kód és más népszerű filmekből is a Monarchia Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Másnap, február 17-én, pénteken este 7-kor is egy különleges koncertnek lesz helyszíne a Kodály Központ, ahol a SziRom Szimfonikus Roma Zenekar, Oscar de Manuel és spanyol flamenco művészek, a Gandhi Gimnázium Hagyományőrző Együttese és kórusa, valamint a Táncoló Egyetem Vivaldi Négy évszak című művének feldolgozását viszi színpadra Riccardo Sahiti vezényletével.

Szombaton, február 18-án este 7-től nem mindennapi nagy farsangi buli színhelye lesz a Pécsi Est Café, ahol nem kevesebb, mint öt(!) együttes lép fel. Elsőként a 2 éve Hosszúhetényben alakult punk-rock és pop-punk csapat, a The Four Keys, majd 8-tól a 8 éve alakult pécsi punkegyüttes, a Nem Ajánlotté lesz a színpad, 9-től a 3 éve alakult pécsi folk-metál és pub-rock csapat, a Rumproof lép közönség elé, 10 órától az immár 12 éves pécsi ska-punk csapat, a Ska-Pécs szórakoztatja a Pécsi Est Caféba látogatókat, végül éjjel 11-től a több mint negyedszázada Pécsett alakult, de országosan (el)ismert punkcsapat, melynek nevét írott sajtóban így illik leírni: Hétköznapi Csalódások.

Aki február 18-án egy másfajta, elmélyültebb, komolyzenei élményre vágyik, annak szombaton este 6-kor a Kodály Központba érdemes ellátogatnia, ahol a Pannon Filharmonikusok Pannonicum bérlete keretében, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének szervezésében megrendezésre kerülő koncerten a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének zárásaként koncertet rendeznek, melyen Vass András vezényletével Csajkovszkij a török–szerb háború inspirálta Szláv indulója, Csíky Boldizsár Gulág című „szimfonikus emlékműve” és a Reformáció 500 éves emlékéve jegyében Mendelssohn 5. Reformáció szimfóniája hangzik fel. Mi most Csajkovszkij Szláv indulóját a Mihail Pletnyov vezényelte Orosz Nemzeti Zenekar 2005-ös koncertjéről, Mendelssohn Reformáció szimfóniáját pedig ritka lehetőségként a mostani előadói apparátussal, tehát a Vass András vezényelte Pannon Filharmonikusok 2014. decemberi Kodály Központbeli hangversenyéről idézzük.

Rendhagyó népzenei farsangi est várja a hagyományok és a népzene kedvelőit február 22-én, szerdán este 7-kor a Kodály Központban, ahol Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórmutató és előadóművész, az 1974-ben Pomázon alakult, főleg magyarországi horvát és szerb népzenét játszó, ugyancsak Kossuth-díjas Vujicsics együttes és az 1983-ban – az együttest ma is vezető – Bergics Lajos által alapított pécsi Zengő együttes lép közönség elé, egy vélhetőleg nem mindennapi programmal, melyben bizonyára közös produkciók is hallhatóak lesznek.

Ugyancsak népzenei koncertre kerül sor két nappal később, február 24-én, pénteken este 7-kor a Zsolnay Negyedben, az M21 Galéria előterében, ahol a fiatal pécsi muzsikusok által megfiatalított pécsi Vizin együttes ad elő horvát kólókat és macedón táncokat, Vélin Veszna táncházvezető közreműködésével.

A 2003-ban Felcser Máté („RendbenMan”) és farkas Roland („Wolfie”) által alapított, pécsi illetőségű, de már régóta hatalmas országos népszerűségnek örvendő hip-hop zenekar, a Punnany Massif lép fel duplakoncerttel országos klubturnéja keretében a Pécsi Est Caféban, február 24-én, pénteken és 25-én, szombaton este 9-kor, s várhatóan ezúttal is különleges hangulatot teremtenek muzsikájukkal.

Műsorajánlónkat és a februári pécsi zenei kínálatot is a magyar szimfonikus filmzenejátszás egyik legkiválóbb és nálunk műfajteremtő „csapata”, a Budafoki Dohnányi Ernő zenekar a Pannon Filharmonikusok bérletébe befogadott és általuk szervezett „Music by…” című koncertje zárja. A február 28-án, kedden este 7-től a Kodály Központban sorra kerülő koncerten a zenekart vezető Hollerung Gábor vezényletével részletek hangzanak fel a Robin Hood, A vasálarcos, az Avatar, a Zorro, a Harry Potter, a Batman, az Indiana Jones, a Csillagok háborúja, valamint A Tenkes kapitánya és a Valami Amerika filmzenéiből.

Fotók: internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc