„A múlt ott rejtőzik a régi újságok sorai között”

A Nemzeti Kulturális Alap 2015. augusztus 1-én pályázatot írt ki a megyei könyvtárak részére „Helyismereti vonatkozású és tematikus gyűjtemények tömeges digitalizálására és internetes közzétételére”. A pályázat eredményeképpen a könyvtárak, a Mediaworks Kft., és az Arcanum Kft. együttműködésében tucatnyi megyeszékhely napilapját digitalizálták és teszik folyamatosan elérhetővé mindenki számára a Hungaricana portálon.

A pályázat keretében a Csorba Győző Könyvtár, a baranyai megyeszékhely lapja, a Dunántúli Napló 1944 és 1997 között megjelent számait digitalizálta az Arcanum Kft. közreműködésével. Ehhez a munkához az „alapanyagot” a Csorba Győző Könyvtár és a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont szakmai együttműködése biztosította.

A feltöltött újságokban immár bárkinek lehetősége van akár szavankénti keresésére is. Az adatbázison keresztül a településük/megyéjük múltja iránt érdeklődők számára egy eddig nehezen kezelhető forrástípus válik könnyen elérhetővé. Nem beszélve a helytörténettel foglalkozó kutatókról, akik ezután képesek lesznek a témájukhoz tartozó újságcikkek legyűjtésére.

A pécsi Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye egy évtizede folyamatosan digitalizálja a Pécsre és Baranya megyére vonatkozó dokumentumokat, melyeket 2012-től a Gyűjteményben elhelyezett zárt hálózatú terminálokon szolgáltatja.

A megyei könyvtár a közeljövőben tartós digitalizálási kooperációt tervez kialakítani a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközponttal, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltárával, hogy az állományukban található helyismereti tárgyú dokumentumokat az eddiginél szélesebb körben lehessen szolgáltatni.

Kapcsolódó hivatkozás:
http://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_baranyamegye/


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc